Padlóra került a NeoFM, de nem adják fel. Haladékot kértek a Médiatanácstól is. Csődvédelmet kér a NeoFM országos kereskedelmi rádiót üzemeltető társaság – jelentették be a hétfői sajtótájékoztatón. A céljuk az, hogy hosszabb távon befektetőt találjanak, állításuk szerint nincs szó arról, hogy adósságot szeretnének hátrahagyni, vagy nem akarják tovább üzemeltetni a rádiót.

Földes Ádám, a Neót üzemeltető FM1 Zrt. vezérigazgatója elmondta: „az FM1 Zrt. csődvédelmet kér, mert úgy éreztük, hogy a rövidtávú működésünk ellehetetlenül. A csődvédelemmel az a célunk, hogy időhöz jussunk a további tárgyalásokhoz a lehetséges befektetőjelöltekkel”. A cég vezérigazgatója kiemelte: „a magyar rádiós piac három év alatt reklámbevételeinek mintegy 60 százalékát veszítette el úgy, hogy közben a hallgatók száma nem csökkent.”

Horváth László, a tulajdonos képviselője hozzátette: nehézséget okozott nekik, hogy az állami cégek egyetlen fillért sem költöttek a NeoFM-nél reklámra. Közölte továbbá: „Tudomásul vesszük, hogy a rádió csődvédelemhez folyamodik, mert belátjuk, hogy enélkül nem biztosítható a rádió működése.” A cég anyagi helyzetéről szólva a sajtótájékoztatón elhangzott: 8-900 millió forintos tartozásuk van, de van egy 350 millió forintos hitelígérvényük, valamint egy 200 millió forintos támogatási ígérvényük egy alapítványtól. Emellett pénteken 500 millió forintnyi értékpapírt ajánlottak fel az NMHH-nak fedezetül.

A hatóságnak az üzemeltető FM1 Zrt. azt ajánlotta, hogy 50 millió forint, valamint a 150 millió forintos bankgarancia kifizetését vállalja azonnal, cserébe pedig azt kérték, hogy őszig kapjanak fizetési moratóriumot a NMHH-tól. Ezzel szemben az NMHH múlt héten a több, mint 750 millió forintos tartozásuk egy év alatt részletekben történő kifizetését várja.

Az Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság később reagált a rádió ajánlatára: nem kapnak haladékot.

Egy forintért eladó a Neo

„Várjuk, hogy a bíróság csődbiztost nevezzen ki. Fáj a szívünk, de úgy gondoljuk, hogy erőnkön felül tettünk a rádióért eddig is” – mondta Horváth.

Azt is hozzátette, hogy ha valaki átvállalja a kötelezettségeiket és üzemelteti a rádiót, akkor hajlandók egy forintért átadni a céget.

(RADIOSITE.HU)