Már nincs barátod: délután lekapcsolták a radiocafét. Mégsem lesz Face a helyén!

Ma délután négy órakor felfüggesztette az Antenna Hungária a radiocafé sugárzását, ugyanis a rádió nem fizette ki a terjesztési díjat. Időközben kiderült: elvették a médiaszolgáltatási engedélyt is.

A RADIOSITE.HU fórumozói szinte azonnal észrevették, hogy csak sistergés hallható a 98.6-on, ezt követően a rádió a Twitteren is bejelentette: vége.

„a radiocafé 98.6 2011. május 17-én, 16h-kor elhallgatott. mindent köszönünk nektek.”

A frekvencián valószínűleg az új pályázat kiírásáig már nem lesz hallható semmi, ugyanis a Médiatanács ma arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a 98.6-ra kötött műsorszolgáltatási szerződést felmondta a hatóság: a radiocafé többszörösen megszegte a szerződésben vállalt feltételeket.

Kiricsi Karola elmondta: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa minden esetben a méltányosság és az egyenlő elbánás követelményét tartja szem előtt a döntések meghozatalánál. A médiaszolgáltatónak 2010 júliusa óta vannak fizetési problémái, tartozása azóta halmozódik. A testület a radiocafe Kft. esetében is méltányosan járt el és több alkalommal is fizetési könnyítést adott – többek között már tavaly ősszel hat havi kamatmentes részletfizetést tett lehetővé – de a szolgáltató az ezekben vállalt feltételeket is sorra megszegte.

Kiricsi Karola mindezt azzal kapcsolatban mondta, hogy a rádió közleményében azt írta: a médiahatóság nem tolerálta a díjhátralékot, „annak ellenére sem, hogy más médiumokkal szemben időnként sokkal megengedőbb magatartást tanúsított”. 

A szóvivő közölte azt is: a rádió utoljára mintegy 24 millió forint összegű díjtartozásának megfizetésére kapott haladékot május 9-éig. A tartozást határidőre nem rendezték, emellett a szolgáltató a bankgarancia biztosítására vonatkozó kötelezettségét is megszegte, ezért Médiatanács 2011. május 11-én a radiocafé Kft.-vel kötött műsorszolgáltatási szerződés azonnali hatállyal való felmondásáról döntött. 

Ez még nem kötelezte a médiaszolgáltatót a sugárzás azonnali befejezésére, ugyanis ennek van egy pár hetes, hónapos átfutási ideje, azonban a radiocafé az Antenna Hungáriát sem fizette ki, emiatt pedig pontban négykor lekapcsolta a műsorterjesztő cég a 98.6-ot.

Közben kiderült, mégsem adták el a radiocafé-t üzemeltető céget, ugyanis a jelenleg a Radio Face-t is üzemeltető vevő visszalépett, tekintettel a műsorszolgáltatási szerződés felmondására.

A radiocafé egyébként 2003. január 1-je óta működött Budapesten és 60 km-es körzetében, minőségi zenei kínálatával, igényes, interaktív műsoraival és barátságos hangvételével az 14-34 éves AB célcsoportot (lásd ESOMAR szabvány) célozta.

a café közleménye – elejétől a végéig:

2011. május 11-én az nmhh azonnali hatállyal felmondta a radiocafé kft. 2000 óta hatályos műsorszolgáltatási szerződését.

társaságunk az elmúlt 11 évben csaknem 250 millió ft műsorszolgáltatási díjat fizetett meg az nmhh-nak és jogelődjének, az ortt-nek. sajnos a nehéz gazdasági helyzet, a rádiós hirdetési piac nagymértékű zsugorodása miatt a díjfizetésben 7 havi hátralékunk keletkezett, amit a médiahatóság nem tolerált tovább, annak ellenére sem, hogy más médiumokkal szemben időnként sokkal megengedőbb magatartást tanúsított. a fenti körülményre tekintettel a radiocafé 98.6 a mai napon 16h-tól befejezte műsorszolgáltatását.

a radiocafé szerkesztősége és valamennyi munkatársa sajnálattal kénytelen tudomásul venni, hogy így kell véget érnie egy sokkal többre érdemes rádió magyarországi történetének. őszintén reméljük, és a visszajelzések alapján talán nyugodtan ki is jelenthetjük, hogy még folyamatos nehézségeink ellenére is sikerült egy hallgatható, mi több, szerethető rádiót készítenünk, amelyre sokáig fognak törzshallgatóink – és mi magunk is – emlékezni.

minden pátosztól mentesen hisszük, hogy sikerült kiemelkednünk az átlagból, és értelmes, szórakoztató, hitelesen és pártatlanul tájékoztató, néha elgondolkodtató, mindenképpen értéket teremtő rádió volt a miénk. az, hogy most a legjobb szándékaink ellenére be kell fejeznünk, jól mutatja, hogy jelenleg nincs akkora igény erre magyarországon, hogy egy ilyen nagyságrendű rádió fenntartható legyen ezzel a profillal. ha valamiben hibáztunk – már ha ez hibának számít – az az, hogy olyan rádiót igyekeztünk működtetni, amit mi magunk is szeretünk és örömmel készítünk: megpróbáltunk az átlagnál intelligensebb, nyitottabb, elfogadóbb és befogadóbb közönséghez szólni, amilyen emberek – úgy véljük – mi magunk is vagyunk. bíztunk benne, hogy ha valami jót és értékeset állítunk elő, az hosszú távon kereskedelmi szempontból is jövedelmező tud lenni. sajnos ebben – most már be kell látnunk – csalódnunk kellett: a hely és az idő nem kedvez ennek.

nem marad más hátra, mint megköszönni valamennyi jelenlegi és múltbeli radiocafés kollégának, hogy munkájukkal hozzájárultak az elmúlt évek közös sikereihez, a számtalan vidám, boldog és felemelő pillanathoz, amit együtt éltünk át. külön is köszönet illeti mindazokat, akik mindezt ellenszolgáltatás nélkül, puszta lelkesedésből, a rádiózás illetve a feldolgozott téma iránti szeretetből és elkötelezettségből tették, hosszú éveken át – nem beszélve azokról, akik még pénzt is áldoztak rá, hogy rendszeresen hallathassák hangjukat a 98.6-os frekvencián.

nemkülönben köszönjük az összes támogatónak és hirdetőnek, akik valaha is úgy ítélték meg, hogy érdemes a radiocaféban, a radiocaféra pénzt áldozniuk, és köszönjük az értékesítést végző csapatnak is, hogy erejük szerint közreműködtek e partnerek meggyőzésében.

végül, de egyáltalán nem utolsó sorban, köszönjük kedves hallgatóinknak, hogy alkalmanként vagy éjjel-nappal, a 98,6 mhz-en vagy az interneten, a szomszéd utcában vagy a világ másik végén, hallgattak bennünket.

radiocafé 98.6 – van barátod.

(forrás: a radiocafé szerkesztősége)

rest in peace, café!


(forrás: RADIOSITE.HU, MTI, radiocafé)