Klubrádió kontra Médiatanács: elhalasztotta az ítélethirdetést a bíróság. 

Március 5-ére halasztotta az ítélethirdetést a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hétfőn abban a perben, amelyet a Klubrádió indított a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának egyik határozata ellen. A hatóság decemberben visszavonta azt a korábbi döntését, amely szerint eredményesen zárult a 95.3 MHz-es budapesti körzeti rádiós frekvencia pályázata. A vita a rádió és a hatóság között arról folyik: alakilag érvénytelen-e a Klubrádió beadványa amiatt, hogy azon az üres oldalak nincsenek cégszerűen aláírva.
A hétfői tárgyalást – amelyen az iratismertetés után a feleket hallgatta meg a bíróság – a nagy érdeklődésre tekintettel a bíróság legnagyobb termében kellett megtartani, mintegy harminc érdeklődő volt jelen. A Klubrádió jelenleg is a 95.3 MHz-es hullámhosszt használja, frekvenciajogosultságának 2011. februári lejárta óta folyamatosan megújított ideiglenes, hatvannapos engedélyekkel. A hatóság a csatornát 2011 derekán pályáztatta meg, és decemberében hirdette ki nyertesként az Autórádió Kft.-t, a Klubrádió azonban a döntést megtámadta, a bíróság pedig alaki okok miatt kizárta az Autórádiót a pályázatból.
Azóta több bírósági döntés is született az ügyben, amelyeket a hatóság ellentmondásosnak ítélt, és megállapította, hogy azok alapján nem tud jogszerű döntést hozni, ezért az ügyészséghez fordult. Az NMHH Szóvivői irodája 2012 decemberében azt közölte az MTI-vel: a Legfőbb Ügyészség tájékoztatása szerint a Médiatanácsnak lehetősége van a pályázatot lezáró döntésének visszavonására.
Stock Richárd, a Klubrádió jogtanácsosa és vezérigazgató-helyettese a hétfői tárgyaláson azzal érvelt, hogy a bíróság hat végzésben mondta ki a Klubrádió pályázatának érvényességét, és a hatóság összes olyan határozatát érvénytelenítette, amely ennek ellenkezőjét tartalmazta. Szerinte a hatóság nem létező tényre hivatkozik akkor, amikor alakilag érvénytelennek tekinti a pályázatot, mert a bíróság nem mondta ki az adatokat nem tartalmazó hátoldalak cégszerű aláírásának követelményét.
A jogtanácsos véleménye szerint a Médiatanács nem módosíthatta volna az eredeti, 2011-ben meghozott, a pályázatot lezáró határozatát, mivel egyszer már megtette ezt, a jogszabályok pedig ismételt változtatásra nem adnak lehetőséget. Kijelentette: a hatóság célja a rádió elhallgattatása. Arra is emlékeztetett, hogy a második legjobb eredménnyel a Klubrádió zárta a pályázatot, így az Autórádió kizárása után a rádióját kell nyertessé nyilvánítani.
Lapsánszky András, az NMHH jogi igazgatója tévedésnek nevezte, miszerint a hatóság nem vonhatja vissza saját határozatát, ha annak jogszerűtlenségét észleli.
A nem létező tényekre vonatkozó vádakkal kapcsolatban közölte: tavaly márciusig a hatóság is úgy vélte, hogy érvényes a Klubrádió pályázata, ám a bíróság akkori döntése a pályázat alaki érvénytelenségét bizonyította. Azóta a bíróság következetes álláspontja, hogy az üres pályázati oldalakat is alá kell írni – fűzte hozzá az NMHH jogi igazgatója.

(MTI)