A Klubrádió utolsó vidéki frekvenciáját is lekapcsoltatná a Médiatanács. 

Felszólítást kapott a Klubrádió hálózatos médiapartnere, a debreceni Lokomotív Rádió Kft., hogy azonnali hatállyal szüntesse meg a Klubrádió műsorának sugárzását a cívis városban – áll a Klubrádió közleményében.
Ezzel a Klubrádió utolsó vidéki bástyája is elesne. A csatorna jogi álláspontja szerint az adó lekapcsoltatására nincs jogi lehetősége a Médiatanácsnak.
Mint Stock Richárd, a Klubrádió jogi vezérigazgató-helyettese a Megbeszéljük című műsorban elmondta, a debreceni 93.5 MHz-et használó Lokomotív Rádió Kft. nem kíván eleget tenni a felszólításnak és nem kapcsolja le az adót, de ettől azt fizikai úton a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság még megteheti.
A hatóság álláspontja szerint azért kell beszüntetni a debreceni műsorsugárzást, mert a műsorszolgáltató jelentős díjhátralékot halmozott fel. Ezt a Lokomotív Rádió Kft. vitatja, szerintük nemhogy hátralékuk nincs, de egyenesen a Médiatanács tartozik nekik a jelentős túlfizetés miatt.
Akkor hol a bökkenő? 

A Klubrádió közösségi médiumként működik, így a rádió szerint hálózatos médiapartnerét is megilleti ez a besorolás.

A probléma vélhetően ebből fakad, ugyanis arra még nem volt példa, hogy attól, hogy egy rádiós hálózat központi eleme a korábbitól eltérő besorolásúvá válik (jelen esetben a budapesti 95.3-as kereskedelmi jogosultság után a 92.9 már közösségi formában működik), még nem következik automatikusan, hogy a tagrádiók státusza is megváltozna. Sőt, a médiatörvény szerint kereskedelmi rádió közösségi rádióval nem is kapcsolódhat hálózatba, csak egy vele azonos típusú médiummal. Arra pedig végképp nem volt precedens, hogy a központi hálózati tag megváltozó státusza miatt visszamenőlegesen változzon meg a tagrádiók jellege (tehát a Médiatanács az eddigi gyakorlat alapján nem tartozhat ilyen esetben a médiaszolgáltatónak). 

Úgy tudjuk, a hálózatos partnerek a közösségi besorolásúvá minősítést korábban kérvényezték, de a Médiatanács nem engedélyezte ezt a felhalmozott díjtartozás miatt. A nap folyamán tárgyalások folytak a vitában álló felek között, amiről a debreceni szolgáltató egy összefoglaló beadvánnyal fordul a médiahatósághoz.

„A Klubrádió kiáll amellett, hogy szerintük nem áll fenn olyan jogi helyzet, hogy a Médiatanács lekapcsolja a debreceni adót” – hangsúlyozta Stock Richárd.
A Médiatanácsnak nincs több jogállami eszköze a Klubrádió vidéki frekvenciáinak megmentésére
Az ügy már több éve húzódik. Tavaly januárban azt közölte a hatóság, hogy már akkor több mint egy éve nem fizettek médiaszolgáltatási díjat a gyöngyösi, debreceni és kecskeméti frekvenciájuk után, annak ellenére, hogy akkor még kereskedelmi rádióként üzemeltek a budapesti 95.3-on, valamint több fizetési kedvezményt is kaptak: részletfizetést és 50-75%-os díjcsökkentéseket. Mivel a Klubrádió vidéki adásait üzemeltető cégek nem fizettek, többször felszólították azokat a díjtartozás kiegyenlítésére.
A hatóság tavalyi közleménye úgy fogalmaz: mérlegelték a kialakult helyzetet, és megállapították, hogy „noha minden lehetséges jogállami eszközt felhasznált a Klubrádió vidéki adóinak megmentése érdekében a Médiatanács, a médiavállalkozó láthatólag mégsem érdekelt a rádiók további működtetésében.”
A kecskeméti 97.7 MHz-es frekvencia egyébként már több hónapja végleg elhallgatott, a gyöngyösi pedig ma kapcsolt le. Erről már május 20-án kaptunk egy közleményt, akkor még úgy volt, hogy másnaptól már nem szól a Klubrádió a Heves megyei város körzetében, de aztán mégis „kitartottak” még közel két hétig.

Ebből adódóan azon információink vélhetően tévesnek bizonyultak, melyek szerint visszatér helyi szerkesztésű Saturnus Rádió, ugyanis meghallgattuk, és teljesen lekapcsolták a 88.9 MHz-en sugárzó gyöngyösi adót, csak sistergés hallható.

(RADIOSITE.HU)