Szombaton kezdi meg adását az új országos földi sugárzású rádió. 

A budapesti 98.6 MHz-es frekvencián is fogható lesz szombattól Magyarország új országos közszolgálati csatornája, a Dankó Rádió. Az adó kínálatában a magyar nóta-, operett- és népzenei tematika ismert személyiségek és színes műsorok tálalásában lesz hallható. A zenei rádió emellett egységes, elsősorban a vidék történéseit fókuszba állító hírszolgáltatással jelentkezik.
Az új országos közszolgálati csatorna a Régió Rádió meglévő vidéki adóhálózatán kezdi meg műsorát, mely kiegészül a korábban a radiocafé és az EstFM által használt budapesti 98.6 MHz-es frekvenciával is, így a fővárostól mintegy 80 kilométeres távolságon belül is kiváló minőségben hallgatható majd a nótacsatorna.

A rádió születésével együtt – a nemzetiségi műsorok egyes stúdióinak kivételével – megszűnik a Magyar Rádió győri, pécsi, szegedi, debreceni és miskolci stúdiója, az MTVA a bérelt ingatlanok szerződéseit felmondja, saját stúdióit pedig kiadja. A munkavállalók egy részének megszűnik a munkaviszonya, míg mások vidéki rádiótudósítóként vagy budapesti szerkesztő-riporterként dolgoznak tovább a közmédiában.

csatorna karácsony alkalmából egész nap a legjobb és legszebb nótákkal, valamint népszerű operett-slágerekkel várja a könnyedebb dallamok kedvelőit a hangszórók elé. A Dankó Rádió az első napon rendhagyó kívánságműsorral várja a hallgatókat reggel 6-tól Asbóth József, Erdélyi Claudia és Tarnai Kiss László műsorvezetésével, Jó reggelhez szól a nóta címmel.

A programstruktúra a következőképpen alakul:
06:00 – Nótacsokor
10:00 – Az a szép – Erdélyi Claudia és a nóta nagymesterei
11:00 – Operettsáv Nagy Ibolya operettprimadonna, a Zeneakadémia egykori növendéke szerkesztésében
12:00 – Jó ebédhez szól a nóta – élő kívánságműsor
14:00 – Tudod-e még az én nótám? – Asbóth József és a magyar nóta legnagyobb szerzői
15:00 – Nótacsokor
17:00 – Operettsáv
18:00 – Nótacsokor
20:00 – Népzene
21:00 – Ismétlések
A korábbi feltételezésekkel ellentétben mulatós zenét nem fog sugározni a csatorna, kínálata 80%-ban a cigány és magyar nótából, 20%-ban pedig operettből és a népzenéből áll.

A rádió híranyagait az MTI Hírcentrum biztosítja majd, kiegészítve az MTVA tudósítói hálózatával, elsősorban a vidéki Magyarország híreire fókuszálva. 

A Dankó Rádió induláskor várható adóhálózata:

Budapest – FM 98.6 MHz
Debrecen – FM 91.4 MHz
Győr – AM 1350 kHz
Miskolc – FM 102.3 MHz és AM 1116 kHz
Mosonmagyaróvár – AM 1116 kHz
Nyíregyháza – AM 1251 kHz
Pécs – FM 101.7 MHz
Szeged – 93.1 MHz
Szolnok – FM 101.2 MHz
Szombathely – AM 1251 kHz
Az ultrarövidhullámú frekvenciákon 24 órás műsor szól majd, a középhullámú sávokon hétköznap 4:30 és 21:05 között, hétvégén 5:00 és 21:05 között lesz adás.

A Dankó Rádió indulását december 4-én jelentette be Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója.


(RADIOSITE.HU)