ImageA mai napon újabb döntések születtek frekvenciaügyekben, a Katolikus Rádió újabb helyi URH frekvenciához jutott, és összesen nyolc frekvencián hosszabbítottak meg sugárzási jogot.

 

A Veszprém 95,1 URH frekvenciát az FM 4 Rádió Kft. (Mária Rádió) nyerte el. Összesen három pályázó indult a sugárzási jogért, de az egyik visszavonta indulását, így a Tanács a két versenyben maradt pályázó között döntött a frekvencia sorsáról. A Balatonfüred 96,2 URH frekvenciát két pályázó közül a Lánchíd Rádió nyerte el. A Gyõr 100,1 frekvenciára beadott hét pályázat közül összesen öt volt érvényes. A szerzõdéskötésre az Európa Rádió Nonprofit Kft., mint nem nyereségérdekelt szolgáltató vált jogosulttá. Három ajánlat kereskedelmi, kettõ pedig közmûsor szolgáltatótól érkezett a Szombathely 107,4 Mhz-re. Az indulók közül a Magyar Katolikus Rádió nyerte el a rövidhullámú sugárzás lehetõségét. A Karcag 93,8-as frekvenciára a négy pályázó közül a Viacom Kft. (Aktív Rádió) ajánlata bizonyult sikeresnek, így a kereskedelmi adó sugározhat majd ezen a hullámsávon.

A Tanács folyamatosan ad ki ideiglenes mûsorszolgáltatási jogosultságokat a végleg lejáró frekvenciákra, a mai napon nyolc pozitív döntés született ilyen ügyben. A TV2 és az RTL tehetségkutató mûsoraiban az SMS szavazásokra vonatkozóan nagyszámú panasz érkezett a nézõktõl, többek között amiatt, hogy sikertelen küldés esetén is számlázott a szolgáltató. A panaszok alapján több jogszabály sérelmének lehetõsége is felmerült, így a Médiatanács az ügy kivizsgálásának áttételérõl döntött. A hatáskör alapján az ügy a Gazdasági Versenyhivatalhoz kerül, de a Média és Hírközlési Biztos is vizsgálja majd az ügyet.

A Médiatanács elfogadta azt az elõterjesztést, amely alapján a Közszolgálati Kódex megalkotásában minden magyar állampolgár vagy határon túli magyar részt vehet. A közmédiumok mûködési alapját meghatározó Kódexet a Tanács fogadja el, de az egyeztetési folyamatba más is bekapcsolódhat. A Médiatanács a mai napon úgy döntött, hogy a dokumentum elõkészítésébe a legszélesebb nyilvánosságot is bevonja. A széles körû társadalmi részvétel részleteirõl a Médiatanács szóvivõje délutáni sajtótájékoztatóján számol be.

Kapcsolódó fórumtéma:
http://www.radiosite.hu/forum/viewtopic.php?f=13&t=210

(forrás: Radiosite.hu, Médiatanács)