ImageA Nemzeti Hírközlési Hatóság (NHH) helyszíni ellenõrzése után kedden délelõtt elhallgatott a nyíregyházi székhelyû Jonathán Rádió Kft. által üzemeltetett miskolci (Gold FM 106,5 Mhz) rádió. Az adóberendezés lefoglalását, vagy lepecsételését azonban a helyszínen a tulajdonos megbízottja megakadályozta, majd a rádió a koraesti órákban újra szólni kezdett.

A leállított rádió újbóli üzembe helyezése ismételt jogsértés.

A Jonathán Rádió Kft. által üzemeltetett nyíregyházi, debreceni és miskolci Gold rádiók mûsorszolgáltatási szerzõdését az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) 2008 nyarán mondta fel, kimondva, hogy a nyírségi médiavállalkozás nem mûködtetheti tovább a miskolci, debreceni és nyíregyházi rádiócsatornáit. Ezt követõen az NHH visszavonta a rádiók számára a frekvenciahasználatot lehetõvé tevõ rádióengedélyt. A hatóság határozata jogerõs és végrehajtható.

Mivel a jelenleg már felszámolás alatt álló Jonathán Rádió Kft. önként nem tett eleget a jogerõs hatósági határozatban foglaltaknak, az NHH a közelmúltban mindhárom helyszínen ellenõrzést tartott. Az ellenõrzés idejére mindhárom rádiót a jogkövetõ magatartás látszatát keltve rövid idõre leállították, majd újra szólni kezdtek, és ezzel folyamatos jogsértést követnek el.

Az elmúlt héten az NHH piacfelügyeleti eljárást indított a rádiók ellen, majd csütörtökön a debreceni adót leállította, a rádióberendezéseket lefoglalta és az antennacsatlakozót lepecsételte.

Az NHH a piacfelügyeleti eljárás keretében jogkövetõ magatartásra szólíthatja fel a rádiókat, illetve bírságot szabhat ki. A bírság mértéke akár a visszavont rádióengedélyben szereplõ éves frekvenciahasználati díj tízszerese is lehet.

(forrás: NHH)