ImageEgymásnak látszólag ellentmondó hírek és adatok láttak napvilágot a legfrissebb, februári hallgatottsági eredményeket illetõen, valójában azonban mindenkinek igaza van.

Több bulvárlapban is megjelent cikk arról, hogy a Bumeráng visszavágott, azaz hivatalosan is újra a leghallgatottabb reggeli mûsor lett a februári Ipsos-GfK hallgatottsági mérés szerint. A Neo FM közleménye szerint míg a Morning Show-t átlagosan 542 ezren hallgatták januárban, addig a Bumeránggal csak 373 ezren ébredtek. Az elmúlt hónapban viszont fordult a kocka – a Class FM ébresztõs mûsorára átlagosan 342 ezren kapcsoltak, ugyanakkor Bocsiékkal 358 ezren ébredtek.

A hír igaz, a számok is valódiak, a bökkenõ csak annyi, hogy a számok a budapesti adatokat mutatják, nem pedig az országost, ahol viszont továbbra is a Class reggeli mûsora, a Morning Show a nyerõ. Ezt a Class FM közleményében meg is erõsítette: „Értetlenül állunk a Neo FM egyes napilapokban tett nyilatkozatai elõtt, hiszen részadatokkal, valamint budapesti és nem az országos adatokkal harsogták teli a médiát. Furcsálljuk és visszásnak tartjuk a Neo FM kijelentését, amely szerint nem szeretnének trükközni az adatokkal és úgy gondolják, hogy az általuk közölt számok a legbeszédesebbek.

A Class FM országos kereskedelmi rádió, így számunkra az országos, kereskedelmileg és a hallgatóinknak is fontos adatok számítanak. Amennyiben a Neo FM budapesti vagy körzeti rádiónak minõsíti magát, nem tekinthetjük a továbbiakban konkurenciánknak, ám elvárjuk, hogy ezt kommunikációjukban is tegyék nyilvánvalóvá.” – mondta Pakots Zsolt, a Class FM vezérigazgatója.

Az országos adatok a Class FM közleménye szerint 2010 februárjában a következõképpen alakultak:

Teljes népesség, országos adatok (Reach %):

Class FM: 15,00%
Neo FM: 12,40%
Juventus Rádió 6,90%
MR2 Petõfi Rádió 5,70%

18-49 év közötti hallgatótábor, országos adatok (Reach %):

Class FM: 20,40%
Neo FM: 15,20%
Juventus Rádió 10,60%
MR2 Petõfi Rádió 7,70%

Reggel 6.00 -10.00-ig – teljes népesség, országos adatok (Reach %):

Class FM: 9,00%
Neo FM: 8,40%
Juventus Rádió 4,70%
MR2 Petõfi Rádió 3,50%

Reggel 6.00 – 10.00-ig – 18-49 év közötti hallgatótábor, országos adatok (Reach %):

Class FM: 12,50%
Neo FM: 11,30%
Juventus Rádió 6,30%
MR2 Petõfi Rádió 4,70%

A Class FM által nyilvánosságra hozott adatokban az MR1-Kossuth Rádió nem szerepel, pedig valójában a nemzeti fõadó a fõvárosban és országosan is megelõzi a többi rádiót a teljes lakosság körében. A Magyar Rádió közleménye szerint „a leghallgatottabb reggeli rádiómûsor a 180 perc, a közszolgálati rádió reggeli hírmagazinja. A 180 perc annak ellenére éri el a legtöbb hallgatót, hogy a többi rádió reggeli mûsora lényegesen hosszabb az MR1-Kossuth Rádió 3 órás mûsoránál.

A legtöbben délben kapcsolnak egy rádióadóra: az MR1-Kossuth Rádió piacvezetõ hírmûsora, a Déli Krónika az egyedüli rádiómûsor, amelyre egy idõpillanatban, egyszerre félmilliónál többen kíváncsiak. A Déli Krónika januárhoz képest növelte hallgatói számát.

A közszolgálati rádió adóit a 2010. februári felmérési adatok alapján naponta több mint 2 millióan hallgatják egy átlagos napon.”

(Radiosite.hu összeállítás)