ImageA Tilos Kulturális Alapítvány koordinálása alatt "One World Project" néven egy egész évesprogramsorozat indul, a Kultúrák Közti Párbeszéd Európai Éve 2008. hivatalos programjának elsõ helyen kiemelt magyarországi projektjeként. Az elsõ állomás a Gödör Klubban lesz, ahol Ausztrália mutatkozik be pár óra alatt.

 

A rendezvénysorozat keretében havonta egy-egy Tilos Rádió World Party lesz Budapesten és a vidéki nagy egyetemi városokban (Szeged, Debrecen, Pécs), mely koncertek, dj-setek, workshop-ok, vizuális performanszok és kiállítások útján ismerteti meg a látogatókat egy adott kultúrkör – Ausztrália, Közel-Kelet, Afrika, az Euro-Mediterrán térség, India, Közép-Európa, Latin-Amerika, Távol-Kelet, Tibet – mûvészetét.  

A most pénteki est Dreamtime mesékkel indul, majd az ausztrál bennszülöttek õsi hangszere, a didgeridoo veszi át a fõszerepet, az autentikus hangzású Avaron, a kísérletezõ hangulatú Gudanjabro és magát "naturalbiodinamic tranceprojectnek" nevezõ Airtist tolmácsolásában. Ez utóbbi, érdekes felállású – didgeridoo, doromb, beatbox – zenekar az Ausztrál Party keretében mutatja be elsõ, Wireless címû nagylemezét.  

A koncertek után dj Ludmilla exkluzív ausztrál breakbeat válogatására pöröghetünk tovább, majd Adam Salman, Zsaresz és Toma kalauzolnak a tribal-breakbeat-trance-fusion világába. 

A Onevisione csapat különleges panoráma-vetítési technikák alkalmazásával hat majd a nézõkre. Hatalmas panorámaképeken mutatják be Ausztrália arcait, a Red Earth galéria és a Chinese Characters galéria hozzájárulásaként pedig ausztrál bennszülött festmények díszítik a rendezvényt. Szatmári Zoltán és Kalapos Erika Ausztráliában készült fotóit különleges diaporáma kiállításként adnak az estéhez.

A partyt megelõzõen tematikus hetet tart(ott) a Tilos Rádió (január 26. és február 1 között) melyen az olyan õsi kultúrákkal foglalkoznak, mint Ausztrália, Kína, Egyiptom és Amerika mítoszai, legendái.

"Ez egy érdekes mixtúra lesz, hiszen a hagyományokon keresztül mutatjuk be a kultúrákat, de közben megjelennek a Tilos Rádióhoz elsõsorban kapcsolódó hangok is" – mondja Toma a rádió egyik kurátora. "Aki ismeri a mûsorokat, annak persze nem okoz meglepetést, hogy nem "csak" a megszokott dj-k játsszák az elektro stílusokat, hiszen a világzene szintén a rádióhoz tartozik."

"Szerencsénk volt, hiszen az általunk megkereset fõvárosi és vidéki helyszínek is nagyon nyitottan fogadták ezt a kezdeményezést. Felfedezték benne, hogy az audiovizuális mûsor, a képek a performansz, a koncert mind-mind hozzájárul ahhoz, hogy ez a buli feldobja a megszokott hétvégi partyfelhozatalt."

(forrás: Origo Party