ImageA radiocafé 98.6 jelen sajtóközleményében kívánja összegezni álláspontját az MR2 Petõfi Rádió mûsorstruktúra- és arculatváltásával kapcsolatban, az elmúlt hónapok során felvetõdött tényeket és kérdéseket.Az adó közleményét változatlan formában közöljük:

„A radiocafé 98.6 õszinte örömmel fogadta júniusban a megújult MR2 Petõfi Rádió megjelenését. Örömmel tapasztaltuk, hogy a radiocafé 98.6 indulása után közel öt évvel egy országos rádió is úgy gondolta, hogy érdemes hangsúlyt fektetni olyan zenei tartalmak megjelentetésére, bemutatására, amelyeket mi már lassan fél évtizede, a radiocafé 98.6 jogelõdjét, az EstFM-et is beleszámítva immár több mint hét éve sugárzunk.
Számunkra külön garancia volt a minõségi rádiózás képviseletére, hogy mindezt olyan munkatársakkal is teszi a Magyar Rádió, akik korábban az FM 98.6-on dolgoztak (Csillag János fõszerkesztõ az EstFM fõszerkesztõje, Borcsik Attila – IZIL pedig az EstFM zenei igazgatója is volt). Nem is kellett csalódnunk: az MR2 – Petõfi Rádió az elmúlt hónapokban igazán erõs zenei rádióvá nõtte ki magát, amely komoly tényezõ lehet az országos rádiók piacán.
Örömmel tapasztaltuk azt is, hogy kérésünknek megfelelõen a Petõfi rádió bemondói megváltoztatták a zenék felkonferálásakor gyakran ismételt mondatot („egy újabb zene, amit csak az MR2 Petõfi rádióban hallhattok) és pontosítottak ezen a kijelentésen („egy újabb zene, amit az országos rádiók közül csak az MR2 Petõfi rádióban hallhattok).

Miért volt ez fontos?
„A zene kultúra. A kultúra közszolgálat.” Ezzel a szlogennel jelentek meg a közelmúltban az MR2 Petõfi rádió hirdetései, melyet több közéleti személyiség is „ellenjegyzett”. Ez a szlogen immár ötödik éve éppúgy igaz a radiocafé 98.6 zenei arculatára, mint az MR2 Petõfi rádió zenéire. Ezt a közelmúltban az ORTT monitoring-szolgálatának vizsgálati jelentése is megállapította, melyben leszögezi, hogy a Petõfi rádió zenei programja a radiocafé 98.6-tal mutatja a legnagyobb hasonlóságot.
Éppen ezért kezdeményezte a radiocafé Kft. az ORTT-nek írott levelében – hivatkozva az eredeti pályázatában vállalt közszolgálati mûsorszámok kötelezõ arányára, valamint a szöveges tartalom kötelezõ arányára, melyek közül egyik sem terheli a közszolgálati Petõfi rádiót –, hogy vagy a radiocafé Kft. által évente fizetett közel nettó 25 millió forintos mûsorszolgáltatási díj, vagy a szöveges mûsorok kötelezõ, 51 százalékos arányának csökkentésével, teremtsen ismét egyenlõ feltételeket minden piaci szereplõ számára.

Fontosnak tartjuk tehát leszögezni, hogy a radiocafé 98.6 nem a Petõfi rádió arculat- és mûsorstruktúra váltását nehezményezi, hanem éppen ellenkezõleg: örömmel üdvözöljük a tényt, hogy kiteljesedik és önálló piaci tényezõvé válik az a közszolgálati zenei kulturális misszió, amelyet eddig egyedüliként a radiocafé 98.6 képviselt és terjesztett a maga korlátozott vételkörzetében (Budapest + 60 km). A radiocafé 98.6 továbbra is hisz abban, hogy a magyarországi rádiós piacon jól megfér egymás mellett minden szereplõ, valamint abban is, hogy a Petõfi rádió megújítása visszaigazolja az általunk évek óta képviselt szakmai szemlélet helyességét.
Hisszük, hogy ez a szemlélet a kereskedelmi piaci körülményei között is kitûnõen kivitelezhetõ (tehát nem kell hozzá közszolgálati rádióként mûködni), melyet egyértelmûen alátámaszt az a számunkra örömteli tény is, hogy a radiocafé Kft. saját rekordnak számító, várhatóan a nettó 400 millió forintot is meghaladó árbevétellel zárja majd a 2007-es évet.″

(Radioweb összeállítás)