Ha bevezetik az új adót, a rádió vezére szerint „alsó kategóriás külföldi produkciók” jöhetnek. 

A Class FM vezérigazgatója szerint a kivetendő új adó miatt a saját tévéműsorok helyébe „alsó kategóriás külföldi produkciók” léphetnek, és ennek a többi médiatípusra is nagy hatása lehet. Erről Turi Árpád a Lánchíd Rádióban beszélt.

A reklámadó az egész médiapiacot felboríthatja. A közteherrel elsősorban a televízióktól vonnának el komoly összeget, de áttételesen a többi iparágra is hatása lenne: „a non-TV szektor mindig függ a TV-szektortól és ez a költésekre és minden egyébre érvényes”. A bevételkiesés miatt nem lenne pénz saját tartalom gyártására, így ezeket alsó kategóriás külföldi produkciókkal kellene pótolni – fogalmazott a Class FM vezérigazgatója.

Ami várható: silányuló emberi eszközállomány, lebutuló tévék, rádiók, újságok – hangzott el a beszélgetésben.

A teljes interjú itt hallgatható meg.

Mi az a reklámadó?
A tavalyi visszalépés után a hírek szerint mégis megadóztatná a teljes médiaszektort a kormány. Az erről szóló törvényjavaslatot hétfőn nyújtotta be az Országgyűlésnek L. Simon László.
A tervezet szerint a reklámadó sávos lenne: az adóalap fél milliárd forintot meg nem haladó része után nem kellene a cégeknek reklámadót fizetniük, 5 milliárd forintig 1 százalékot, az adóalap 5 milliárd forintot meghaladó, de 10 milliárd forintot meg nem haladó része után 10 százalékot, 10 milliárd forintot meghaladó, de 15 milliárd forint alatt 20 százalékot, 15 és 20 milliárd között 30 százalékot, míg 20 milliárd forintot meghaladó rész után 40 százalékot kell adózniuk a médiavállalatoknak.
Ha bevezetik, az jelentősen átalakítaná a magyar média- és reklámpiacot. A szakma csütörtökön példaértékű összefogással tiltakozik a tervezet ellen – eddig több, mint hatvan médiafelület csatlakozott a kezdeményezéshez. Elsötétül pár percre többek között az RTL, a TV2 és a Viasat-csoport összes csatornája, a Sanoma televíziók és a HírTV is.
A rádiók közül a Magyar Reklámszövetség tiltakozó közleményét a Class FM, a Gazdasági Rádió, a Juventus Rádió, a Lánchíd Rádió, a Katolikus Rádió és a Music Fm is sugározza majd.
(RADIOSITE.HU)