ImageElvette a Klubrádiótól a 92.9 MHz-es budapesti frekvenciát a Médiatanács. Az adó tulajdonosa még áprilisban nyerte el a mûsorszolgáltatási jogosultságot, de a hatóság most mégis úgy döntött, hogy az eredmény semmis. A Klubrádió vitatja a határozatot – írja az FN.hu.

 

Már több mint négy éve, hogy a Radio Deejay olasz tulajdonosa, a Gruppo Espresso bedobta a törölközött és kivonult Magyarországról. A trendi zenéket játszó adó helyén azóta nincs semmi, pedig a Médiatanács elõdje az ORTT többször is nekifutott, hogy megfelelõ színvonalú mûsorszolgáltatással örvendeztesse meg a fõvárosiakat.

A politikai háttéralkuk sokáig nem vezettek eredményre, ám idén áprilisban a már búcsúzó kormánypárt ORTT-be delegált tagjai vettek egy nagy levegõt és gyõztessé nyilvánították a Klubrádiót.

A fideszes Szalai Annamária és a KDNP-s Tirts Tamás, akik nem szavaztak, a döntés után tiltakoztak és botrányosnak nevezték az eljárást. Ennek oka az volt, hogy az akkor még ellenzékben lévõ két ORTT-tag azt szerette volna, ha a Katolikus rádió fut be az elsõ helyre.

Bár a Magyar Közlönyben megjelent dokumentum szerint a frekvenciára bárki pályázhatott és az esély mindenki számára egyenlõ volt, az ORTT április 21-ei ülésén elhangzottak mégis arra engednek következtetni, hogy már a kiírás pillanatában eldõlhetett, kinek kell nyernie.

A jegyzõkönyv szerint Szalai Annamária, a Médiatanács jelenlegi elnöke a következõket mondta: „Többen itt a testületi tagok között egyetértettek azzal, hogy ezt a frekvenciát célszerû vételminõség javítás céljából kiírni azon nem titkolt elképzelésbõl, hogy a Katolikus Rádió, amelyiknek megszûnik középhullámon az országos adója rövidesen, az lehetõséget kapjon, hogy a hétéves tevékenységét folytassa és egy budapesti frekvencián a késõbbiekben mûködni tudjon. Többen ígérték is ezt a lehetõséget a Katolikus Rádiónak, majd csodák csodájára sok érdekes pályázó jelentkezett erre a pályázatra, ami teljesen törvényes és rendben is van, bár én azt gondolom, hogy van olyan pályázó, akinek a jelentkezése, nevén nevezve a Klub Rádió az ilyen kakukk szindróma. Tehát akinek már van egy fészke, az most átmegy egy másik fészkébe, hogy elfoglalja. Ez sem törvénytelen egyébként, de nem túl elegáns.”

Szalai Annamária a Népszabadságnak a döntés után azt mondta, hogy, a szocialista-szabad demokrata többség az ORTT ügyrendjét megsértve játszotta át a fõváros utolsó szabad frekvenciáját a Klubrádiónak, amelynek így már két frekvenciája is van. Szalai azt is közölte, mindent meg fog tenni azért, hogy ezen a frekvencián ne szólalhasson meg a gyõztes.

Az ígéretét betartva a fideszes médiapolitikus által vezetett Médiatanács szerdán eredménytelenné nyilvánította és lezárta a Budapest 92.9-es frekvenciára kiírt eljárást.

A hatóság a döntést azzal indokolta, hogy a pályázóval nem lehetett megkötni a szerzõdést, mert a Klubrádió Zrt. a fõvárosban már üzemeltet egy rádiót a Budapest 95.3 MHz frekvencián, de errõl a jogosultságáról nem mondott le. A hatályos jogszabályok viszont kimondják, hogy ugyanaz a tulajdonos két rádiót nem üzemeltethet ugyanabban a vételkörzetben.

A Klubrádió vezetõi meglepõdtek a döntésen. Szerkesztõségünkhöz eljuttatott közleményükben azt írták, hogy a tendert megnyerték, a gyõztességét pedig az ORTT hivatalosan kihirdette, így szerintük ebben a stádiumban a pályázatot eredménytelennek nyilvánítani már nem lehet.

A Klubrádió azt is hangsúlyozta, hogy már a pályázatában is ígéretet tett arra, hogy nem kíván egy idõben két budapesti frekvencián mûködni. Az átállásra több beadványban is javaslatot tett a tulajdonos, aki eddig semmilyen választ nem kapott.

A Klubrádió a frekvenciacserével azért is járt volna jól, mert jelenleg több millió forintot kell fizetne a sugárzásért, az új frekvencia ugyanakkor köz-mûsorszolgáltató, ott a díj pusztán jelképes.

A másik fontos dolog, hogy a fõvárosban a 95.3 MHz-en hallható Klubrádiónak 2011. február 11-én lejár a mûködési engedélye, így a frekvenciára újra pályázni kellene.

A Klubrádiónál közölték: vagy a jelenleg használt 95.3 MHz-es frekvencián, vagy az elnyert 92.9 MHz-en tovább sugároznak.

(forrás: FN.hu)