Minidemonstrációvá fajult a mai NMHH-közmeghallgatás.

A Klubrádió jelentősen módosíttatná az általa használt frekvencia pályázati kiírását annak tervezetéhez képest. A rádió vezetése a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának csütörtöki közmeghallgatására 22 pontos javaslatsorral – és szimpatizáns hallgatókkal – érkezett. A médiatanács szóvivője később komolytalannak nevezte a Klubrádió igényét arra vonatkozóan, hogy a szolgáltató ingyen használhasson egy értékes budapesti kereskedelmi frekvenciát.

A médiatanács a közmeghallgatást három budapesti rádiós frekvencia pályáztatásához kapcsolódóan tartotta. Arató András, a Klubrádió vezérigazgatója az MTI-nek elmondta: céljuk, hogy a tényleges pályázati kiírás a tervezethez képest úgy módosuljon, hogy a 95,3 MHz-es frekvencia esetében ne a zenei jelleget preferálja a médiatanács, hanem a sokszínűség jegyében a Klubrádió jellegéhez igazodjon, azaz „beszélő rádió” pályázatát várja a tanács.

A rádió által megfogalmazott 22 pont között – amely a Klubrádió honlapján is elérhető – javasolják, hogy a közműsorszolgáltatói tartalomhoz a frekvenciáért ajánlott díj pontozási szempontként ne szerepeljen, illetve a korábbi közműsorszolgáltatói helyébe lépett közösségi rádió forma alkalmazása lenne a korrekt megoldás. Ha mégis kereskedelmi frekvencia marad a végleges kiírásban, akkor az egy fix és alacsony összeget, évi 6 millió forintot határozzon meg díjként.

A rádió vezetése kifogásolja, hogy a majdani médiaszolgáltatás zenés, szórakoztató jellegű rádiót ír le, ahol „a vételkörzettel kapcsolatos helyi információk és értékek is kifejezésre jussanak”. Ez egyszerre nem nagyon lehetséges, ugyanis a Klubrádióéhoz hasonló szolgáltatás eltűnése éppen az ellenkezőjét okozná – mondta Arató András.

Kiricsi Karola, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának szóvivője az MTI-nek nyilatkozva komolytalannak nevezte a Klubrádió által megfogalmazott igényeket, amelyeknek szerinte az a céljuk, hogy a tanács a rádióra szabja a pályázati kiírást, ráadásul ingyen biztosítson hasznosítási jogot az értékes kereskedelmi frekvenciára. Az előbbi egyszerűen törvényellenes, az utóbbi igazságtalan lenne a többi pályázóval szemben – tette hozzá.

Közlése szerint három budapesti kereskedelmi rádiós frekvencia járt le, a testület ezért kezdte meg a 89,5 MHz-es, a 95,3 MHz-es és a 103,9 MHz-es frekvenciák pályáztatási eljárását. A frekvenciákat azonos feltételekkel pályáztatja a tanács, így az sem igaz, hogy a kiírás célja a Klubrádió működésének ellehetetlenítése lenne – jegyezte meg.

Kiricsi Karola hangsúlyozta: az elbírálás során a műsorstruktúrán belül a legtöbb pont a közéleti műsorokért jár majd, a zene arányának esetleges növelése pedig nem a Klubrádió ellen szerepel a kiírás-tervezetben, hanem azért, hogy a médiatanács így könnyítse a jelentkezők helyzetét, a zenei tartalmak sugárzása ugyanis kevésbé költséges, mint a közéleti műsorok gyártása.

A szóvivő komolytalannak nevezte a Klubrádió díjelengedésre, vagy díjcsökkentésre irányuló kérelmét is, amely a kiírás tizedében határozná meg a tételt. Kiricsi Karola hozzátette: azt a vételkörzet nagyságától és az ott élők vásárlóerejétől teszi függővé a tanács, vagyis az adott frekvencia reklámpiaci értéke befolyásolja azt. Elmondta azt is, hogy a médiatanács a rádiók problémáit felismerve a teljes országos rádiós piacon átlagosan 25 százalékkal csökkentette a díjtételeket.

Az MSZP szóvivője a pályázattal kapcsolatban csütörtökön azt közölte: a miniszterelnök elhallgattatná az ellenzéket, a rádiók körében az ellenzéket már egyedül képviselő Klubrádió frekvenciájára ugyanis úgy írja ki a pályázatot a médiatanács, hogy azt az eddigi használó semmiképpen sem nyerheti meg.

Kormos Kata a közleményében úgy fogalmazott: ezzel Szalai Annamária, a médiatanács elnöke semmi mást nem csinál, mint megfizeti 9 éves kinevezésének „költségeit” Orbán Viktornak. A szocialista párt kifogásolta, hogy a médiahatóság teljesen megváltoztatta a pályázat korábbi feltételeit, nevezetesen a jelenlegi frekvenciadíj két és félszerese az induló licitösszeg. Az MSZP követeli Szalai Annamáriától, hogy vonja vissza a frekvenciával kapcsolatos kritériumait és ne korlátozza az egyetlen ellenzéki rádió működését. 

A 95.3 MHz-es frekvenciához kapcsolódó – eredetileg fél órásra tervezett – nyilvános meghallgatásra mintegy 50 Klubrádió-szimpatizáns érkezett, mely miatt a rendezvény az eredetileg tervezettnél egy órával később ért véget, s bekiabálások miatt meg kellett szakítani. A másik két frekvenciához kapcsolódó közmeghallgatások összesen negyed órán át tartottak, miután a Klubrádió munkatársai és hallgatói kivonultak a teremből.

(MTI, RADIOSITE.HU)