ImageA Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma csütörtökön megválasztotta Medveczky Balázst az MTV, Jónás Istvánt a Magyar Rádió, Ókovács Szilvesztert a Duna Televízió, Belénessy Csabát pedig az MTI vezérigazgatójává – írja az e-MaSa.

 

A csütörtöki második választási fordulóban már egyszerû többséggel választottak vezérigazgatókat a Médiatanács által közmédiumonként állított két-két jelölt közül. A Magyar Televízió élére Medveczky Balázs jelenlegi ügyvezetõ alelnököt és Kálomista Gábor filmproducert, a Duna Televízió élére Ókovács Szilveszter Hír TV-s mûsorvezetõt és Papp Ferenc szerkesztõt, a Magyar Rádió élére Jónás Istvánt, a Lánchíd Rádió megbízott fõszerkesztõjét és Újhelyi Zoltánt, a Magyar Rádió szerkesztõ-riporterét, a Magyar Távirati Iroda vezérigazgatói posztjára pedig Belénessy Csabát, a Lánchíd Rádió volt fõszerkesztõjét, az MTI stratégiai alelnökét és Szabó László Zsoltot, az Echo TV vezérigazgatóját jelölte a Médiatanács.

A médiát és a hírközlést szabályozó egyes törvények módosításáról szóló 2010. évi LXXXII. törvény szerint a közszolgálati részvénytársaságok vezérigazgatói felett a munkáltatói jogkört a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma gyakorolja, jogkörébe tartozik a vezérigazgatók díjazásának megállapítása és munkaviszonyuk megszüntetése is. A vezérigazgató munkaszerzõdésének feltételeire a Médiatanács tesz javaslatot, a kuratórium pedig egyidejû szavazással dönt a vezérigazgató kinevezésérõl és a munkaszerzõdésrõl is. A közszolgálati részvénytársaságoknál az ügyvezetést a vezérigazgató látja el, igazgatóság nem mûködik. A vezérigazgató jogosult és egyben köteles két vezérigazgató-helyettes kinevezésére.

A törvényt, amely többek között a közmédiumok új szervezeti rendjérõl, a vezérigazgatók jogosultságairól szól, az Országgyûlés nyári rendkívüli ülésszakának utolsó napján, július 22-én fogadták el 260 igen és 86 nem szavazattal. Nemmel szavazott az MSZP-, a Jobbik- és az LMP-frakció, de az ellenzéki politikusok egy része nem is volt jelen a voksoláson. Ez a jogszabály rendelkezik többek között a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Közszolgálati Közalapítvány feladatairól is.

(forrás: Radiosite.hu, e-MaSa)