A kattintás után extrákkal.

Érdemes kalandozni a hazai és a nemzetközi piacon. A cél: TANULÁS!

Az itthon sokak által „Rádiós Bibliaként” forgatott A sikeres rádiós c. könyvében Valerie Geller is elmondja, hogy egy jó rádiós csak a saját adóját hallgatja, mert
 
a) nem figyel a versenytársakra és
b) így veszi észre a leghamarabb a hibái(ka)t.

Érdemes helyén kezelni ezt a szabályt, nehogy félreértelmezzük, mint a Bibliát, vagy a Koránt szokták.

Miért?

Mert habár rém hasznos észrevenni a hibákat, de ha nem hallgatunk más rádiókat, akkor soha nem tanulhatunk másoktól semmi újat, nem inspirálódhatunk egy-egy friss momentumtól.

A nyilvánvaló okon túl (nyelvtanulás) én nagyon szeretek külföldi rádiókat hallgatni. Rendszerint rádöbbenek, hogy mennyire elmaradunk a nemzetközi rádiós trendektől, sőt ehhez egyáltalán nem kell az elsődleges színtér – Anglia – felé menni, elég csak mondjuk néhány szlovák, vagy lengyel rádiót hallgatni.

Mit tanulhatsz más rádiókból?

1. Műsorvezetést

Friss szófordulatokat, nyelvi szellemességeket persze ne ezekben keress, de az ütemet, a stílust, a megszólalások hosszát ellesheted, lefülelheted. Ha nyelvtudásod van, akkor jónéhány zenei információt is felcsíphetsz. Aranybánya.

Amit ajánlok erre: Capital FM (Kicsit kell bűvészkedni a geocode-ok miatt, de egy londoni postcode-ot csukott szemmel is leguglizol.)

2. Programming, promóció

A hőskorhoz hasonlóan, mikor sorra vettük át a szlovák Rock FM promócióit és programjait, most is meríthetünk a különböző műsorötletek és megoldások között, vagy kicsit magyarosíthatjuk őket. Így vették át egy az egyben a mostani ajánlatomtól is egy időben a közszolgálati csatorna majd minden műsorát.

És az ajánlat: BBC Radio 1

3. Arculat és reggeli műsorA két kategória csak a példám miatt vág most össze. Ha hallani szeretnénk, hogy mondjuk egy tisztán rock rádiót hogyan lehet eszeveszett horzsolós dubstep beütésű szignálparkkal és a reggeli rádiózás nagyágyújával (Chris Moyles-ra gondoltam!) összepárosítani, akkor itt egy példa.

Amit ajánlok: Radio X (Talán érződik, hogy abszolút kedvencem mostanában)

4. Zene

A slágerlistákat böngészni nem nagy kunszt. Azt is könnyű elmondani, hogy „már hallottam ezer éve, de nem játszottam, mert még a hazai közeg nem érett meg erre”. Amit érdemes megfigyelni, hogy hogyan épüljön fel egy igazi zenei struktúra – mi mit kövessen, kire érdemes odafigyelni. „Ha majd megérett a hazai közeg”, azt bármikor letesztelheted a külföldiektől. Szeretnél más irányt? Mutatok egy újat. Ráadásul itt az arculatot is érdemes figyelni.

Amit ajánlok erre: Kiss FM UK (Itthon csak buhera megoldásokkal hallgatható.)

5. Máshogy is lehet – H.A.N.G.U.L.A.T.

Van az, amit nem lehet tanítani. Ellesni is nehezen. Csak megérezni. Szubjektív! Viszont ha rád méretezték, akkor csak a tiéd, és egész könnyen megpróbálhatod átadni a hallgatóidnak. Mi erre a jó példa? Talán egy olyan rádió, amit kevesen értenek az olvasók közül a beszélt nyelve miatt, de hallgass be és örök nyár költözik a szívedbe… Lengyelországból!

Amit ajánlok: RMF Maxxx

És közben egy fontos tanács: lehet (kell) hallgatni hazai rádiókat is, de ha igazán újat szeretnél, akkor nem a megismert, untig lejáratott kliséket kezded el újrahasznosítani. Még akkor is, ha járt utat…

Te mit szoktál hallgatni? Miből mit tanultál? Írd meg bátran Nekünk itt.
Köszi!

(Mikos Ákos)