Hamarosan megszólal a MaRock FM és a Karc FM, Andy Vajna dance rádiója és a Mária visszatérése még kérdéses.
A Médiatanács ezen a héten rádiós pályázatokkal kapcsolatban is döntött. A budapesti 95.8 MHz-en magyar rockzenét játszó csatorna, a 105.9 MHz-en pedig egy közéleti rádió, a Karc FM kezdheti meg működését. A 88.8-ért már egyedül csak a Mária Rádió van „versenyben”, a 96.4-re kiírt tendert pedig felfüggesztették. Csak a 96.4 MHz lesz kereskedelmi.

A Médiatanács a Budapest 95.8 MHz körzeti rádiós frekvencia közösségi jellegű hasznosítására kiírt pályázaton az egyedüli ajánlatot benyújtó Favorit Masters Kft.-t állapította meg nyertesnek, és a testület megindítja a szerződéskötési eljárást. A Médiatanács szerint a cég a fővárosban MaRock FM néven kívánja elindítani a rockzenei stílusú rádióját. Érdekesség, hogy a pályázati névtől függetlenül a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalához a „Rádió Rock” és a „Magyar Rock Rádió” nevekre érkezett lajstromkérelem a társaságtól, ám a pályázatot korábban adták be, mint a névlajstrom-igényt, így nem is annyira biztos a MaRock FM név. A 95.8 MHz-re kiírt pályázati felhívásban ugyanakkor a minimális magyar zenei kvóta 80% volt, így az borítékolható, hogy egy magyar rockzenét játszó rádió szólal meg az InfoRádió régi frekvenciáján.

A Budapest 88.8 MHz pályázati felhívására beérkező három ajánlat közül egy bizonyult alakilag érvényesnek, amelyet az FM 4 Rádió Szolgáltató Kft. (Mária Rádió) adott be. A Globero Kft. kevesebb pályázati díjat fizetett az előírtnál, az MI Produkció Kft. pedig hiányosan adta be műsortervét, ezért ajánlataik alakilag érvénytelenek. A Médiatanács hozzájárult a Budapest 105.9 MHz pályázati eljárásában nyertes Hang-Adás Kft. kérelméhez, amelyben nevét NG 105,9-ről Karc FM-re kívánja változtatni, rádiós szolgáltatását pedig 2016. februárjáig kezdheti meg.

A Villány 100.9 MHz helyi rádiós frekvencia pályázatán az egyedül ajánlatot beadó, a pécsi székhelyű Rádió 1-et üzemeltető Mambó Rádió Kft. nyert. A vállalkozás a Pécs 90.6 MHz vételkörzetének bővítéseként használja majd a villányi jogosultságot. A Dömös 104.9 MHz-re és a Vác 94.1 MHz-re kiírt felhívásokra benyújtott ajánlatok alakilag érvényessé váltak a hiánypótlás után. Az Esztergom 97.4 MHz, a Gyál 98.9 MHz, a Pécel 91.7 MHz és a Piliscsaba 104.2 MHz pályázati eljárásaiban a testület további felvilágosítást kér be a pályázati ajánlatok kapcsán.

A helyi kisközösségi rádiós frekvenciák elvi hasznosítására kiírt pályázaton két pályázó nyert. A Mustár Rádiót (89.6 MHz) működtető Kulturális Életért Közhasznú Egyesület nyíregyházi lehetőséget hasznosíthat majd ifjúsági tematikával, a Rádió Szarvast (105.4 MHz) üzemeltető Mediorix Egészségügyi és Szolgáltató Bt. szarvasi jogosultságot vehet igénybe helyi kulturális és közéleti témákra fókuszálva.

Kizárták Andy Vajna vetélytársát, de nem hagyták annyiban

Mint ismeretes, a korábban a Roxy Rádió által használt fővárosi 96.4 MHz-re kiírt pályázatra két ajánlat érkezett: az egyik az Andy Vajna érdekeltségi körébe tartozó Radio Plus Kft.-é „DJ FM” néven, a másik pedig az Autórádió Műsorszolgáltató Kft.-é „Danubius Rádió” néven.

A Médiatanács novemberi döntésével kizárta az Autorádió Kft.-t a pályázati eljárásból, ám a cég felülvizsgálati kérelmet nyújtott be, így a pályázati eljárást a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jogerős döntéséig felfüggeszti a Médiatanács.

(RADIOSITE.HU)