Megszűnt a non-profit és közműsor-szolgáltatói státusz, helyette közösségi médiaszolgáltatók lesznek.

Összesen 157, eddig közműsor-szolgáltatóként vagy nem nyereségérdekelt médiaszolgáltatóként működő rádió vagy televízió kérte átminősítését közösségi médiaszolgáltatóvá – tájékoztatta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) kommunikációs igazgatósága az MTI-t.

Az NMHH közlése szerint az átminősítést kérő rádiók vagy televíziók közül 85 eddig bejelentés alapján sugárzott, míg 72 szerződés alapján működő közműsor-szolgáltató vagy non profit médiaszolgáltatóként. A beérkezett kérelmeket folyamatosan bírálja el az NMHH Médiatanácsa.

Míg a korábbi, már hatályát vesztett, a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény megkülönböztetett közműsor-szolgáltatókat és nem nyereségérdekelt műsorszolgáltatókat a rádiók és más műsorszolgáltatók között, addig az ezt felváltó médiatörvény meghatározza a közösségi médiaszolgáltatás kategóriáját, amelyben a korábbitól némileg eltérő követelményeket szab meg.

Az eddig közműsor-szolgáltatóként vagy nem nyereségérdekelt műsorszolgáltatóként működő rádióknak és egyéb műsorszolgáltatóknak június 30-ig kellett kezdeményezniük az átminősítést, ha ezt elmulasztották, a Médiatanács később hatósági határozatban utasítja azt el.

Közösségi médiaszolgáltatókkal szemben – amelyeknek nem kell frekvenciadíjat fizetnie – némileg változott a törvényi elvárás, szigorúbb közszolgálati kötelezettségeket írva elő. 

(MTI)