Csütörtök délelőtt érdekes esetnek lehettek fültanúi a szlovákiai rádióhallgatók. 

Igencsak meglepődhettek a szlovákiai rádióhallgatók csütörtök délelőtt, ugyanis több, mint három órán keresztül a Class FM szólt az Europa 2 adóhálózatának egy részén és a csatorna Afterparty nevű délelőtti show-ja helyett Sebestyén Balázs, Rákóczi Feri és Vadon Jani, illetve Abaházi Csaba műsorai szóltak. Az esetet műszaki hiba okozta.
Április 11-én körülbelül fél 9-től délig szünetelt a szlovák rádió sugárzása Bratislava-Kamzík telephelyről, ahonnan alapesetben ún. FM relézéssel veszik át a rádió Nitra-Zobor és Banská Bystrica-Koliba adói a műsort. A fővárosi gerincadó kiesése miatt azonban a hozzákapcsolt besztercebányai és nyitrai adók véletlenül a Class FM kékesi adását sugározták tovább.
“Tegnap délelőtt egy lyuk keletkezett az adóhálózatunkban: mivel a 104.8 MHz-en sugárzó pozsonyi gerincadó technikai okok miatt leállt, ezért három órán keresztül adóhálózatunk további két tagja a kékesi 104.7 MHz-en sugárzó Class FM műsorát továbbította” – mondta el kérdésünkre Juraj Volentics, az Europa 2 szóvivője.
Az esetről fórumunk szlovák tagja egy videót is készített.

Az országos magyar rádiók esetében ez nem fordulhat elő, mivel az Antenna Hungária zárt láncú, digitális adóhálózaton juttatja el a budapesti Országos Mikrohullámú Központból a vidéki gerincadókig a műsorjeleket, illetve tartalékkal is rendelkeznek a kiesések elkerülése érdekében. A Towercom által terjesztett szlovák rádiók modulációja (a stúdió-adótorony közti kapcsolat) azonban vegyes, van olyan telephely, ahol mikrohullámú átvitellel, van, ahol műholdon keresztül és például a besztercebányai és nyitrai tornyok esetében FM átrelézéssel sugározzák a rádiók műsorait.
A 2009 decemberében indult, főként a fiatalokat célzó, CHR formátumú Europa 2 műsorát egyébként tavaly a 3. és 4. negyedévben átlagosan napi 345.000 fő hallgatta. Megjegyzendő, hogy Szlovákiában a magyarországi műsorok hallgatottságát is mérik: a legfrissebb rendelkezésre álló adatok alapján napi 189.000-en kapcsoltak északi szomszédunkban a határon túl is fogható Class FM, a Music Fm, egyes helyi rádiók és a Magyar Rádió műsoraira.

(RADIOSITE.HU)