Kilenc rádió és hét tévé közli majd a fiktív riasztást.  A 2011. májusi szimuláció után újabb, immár jóval kiterjedtebb katasztrófavédelmi gyakorlatot tart november 21-én, hétfőn az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatósággal (NMHH)együttműködve. Az akcióban részt vesznek a katasztrófavédelmi szervek, a tűzoltóságok, a polgári védelem, valamint a teljes közmédia, illetve a kereskedelmi és közösségi televíziók, rádiók nagy része – hangzott el Bakondi György, az OKF főigazgatójának és Szalai Annamária, az NMHH elnökének hétfői sajtótájékoztatóján.

A médiatörvény szerint a közszolgálati, a közösségi és a jelentős befolyásoló erejű médiaszolgáltatók kötelesek közzétenni a hivatásos katasztrófavédelmi szerv közérdekű közleményét, ha az az emberi életet vagy vagyonbiztonságot veszélyeztető vagy károsító események várható bekövetkezéséről, a már bekövetkezett ilyen események következményeinek enyhítéséről, elvégzendő feladatokról tájékoztat.

A katasztrófahelyzetekkel kapcsolatos közérdekű közlemények célba juttatásáról még áprilisban írt alá együttműködési megállapodást Szalai Annamária és Bakondi György.

Az első, májusi gyakorlat mind az OKF és az NMHH tapasztalatai, mind a lakossági visszajelzések alapján eredményes volt – mondta el a hétfői sajtótájékoztatón Bakondi György.

Hozzátette: a szimuláció három részből áll.

„Egyrészt végrehajtunk egy országos riasztási és törzsvezetési gyakorlatot a katasztrófavédelem teljes hivatásos állománya részvételével – ez tizenkétezer embert érint –, ezzel párhuzamosan a védelmi igazgatás teljes rendszerében, tehát központi, megyei és helyi szinten is, aktiváljuk azokat az operatív törzseket, amelyek veszélyhelyzetekben konkrét irányítási feladatokat hajtanak végre” – fogalmazott.

A második érintett kör a médiaszolgáltatóké, amelyek közül ezúttal 13 vesz részt az akcióban. A nézők és a hallgatók az MTV-n, a Duna TV-n, a Magyar Rádióban, az MTI-n keresztül, a TV2-n, az RTL Klubon, a Hír TV-ben, illetve a Neo FM-en, a Class FM-en, az Inforádióban, a Klubrádióban, a Lánchíd Rádióban és a Katolikus Rádióban láthatnak, hallhatnak, olvashatnak majd fiktív veszélyhelyzetről szóló közleményeket, amelyeknek a helyszíneit a Csillagok háborúja című tudományos-fantasztikus történetből kölcsönzi majd az OKF.

A harmadik mozgósítási szint a polgári védelmi erőket érinti, amelyeknek szintén a teljes állománya – körülbelül 15 ezer ember – részt vesz az akcióban.

A nap folyamán öt különböző közlemény 12-12 alkalommal jelenik majd meg a részt vevő médiumokban. Működésbe hozzák majd a Paks és a veszélyes üzemek térségében, valamint a településeken elhelyezett riasztó eszközöket, ami mintegy 250 szirénát jelent.

„Nem kerülhet sor még egyszer arra, hogy a lakosságot ne tudjuk riasztani – ez egy fontos tanulsága a vörösiszap-katasztrófának” – hangsúlyozta Bakondi György, aki arról is tájékoztatott, hogy az akció idején önkéntes véradás is lesz az Országos Vérellátó Szolgálat közreműködésével.

Szalai Annamária arról beszélt, hogy a média és a hírközlés egyébként is nagyon komoly szerepe katasztrófahelyzetekben megsokszorozódik. Egyben felhívta a figyelmet a televíziók és a rádiók felelősségére vészhelyzetben.

Az NMHH elnöke kiemelte: a hatóság szintén érzi a maga fokozott felelősségét, ezért is vállalt kiemelt szerepet abban, hogy a médiaszolgáltatókra a törvény által kirótt kötelezettségeket ellenőrizze.

„Az OKF és az NMHH együttműködése arról szól, hogy veszélyhelyzetekben hogyan tudunk együttműködni, rögzítettük, kinek mi a feladata az ilyen szituációkban, és vállaltuk azt is, hogy nem csupán papíron írjuk le, hogy fontos az ilyen együttműködés, hanem a valóságban is kipróbáljuk” – mondta Szalai Annamária.

Az NMHH részéről az Országos Informatikai és Hírközlési Főügyelet figyeli majd, hogy a közlemények eljutnak-e a médiaszolgáltatókhoz, regisztrálja és értékeli a megjelenéseket, és információit megosztja az OKF-fel és más illetékes hatóságokkal, szervekkel.

A jövőbeli tervekről szólva az NMHH vezetője arról tájékoztatott, hogy a katasztrófahelyzeti kommunikációt ki kellene terjeszteni a mobiltelefonokra és az RDS-technológiára (a rádiós adások közben az erre alkalmas készülékeken megjelenített digitális információ) is. Ennek pillanatnyilag még nem állnak rendelkezésre a feltételei – a többi között jogszabályt is kellene módosítani –, a hatóság azonban dolgozik a megvalósítási terveken.

(forrás: NMHH)