Leadták a kisközösségi rádiós pályázatokat is. 

Az NMHH Médiatanácsa e heti döntéseivel 48,5 millió forintot ítélt meg 12 közösségi tévének és rádiónak működési költségeikhez való hozzájárulásként, emellett több bírságot is kiszabott az ülésen egyes médiaszolgáltatók adásheteinek mintavételes vizsgálata alapján. Leadták a kisközösségi rádiós pályázatokat is.
A rezsiköltség-támogatási pályázat nyertes médiaszolgáltatói
A Médiatanács 48,5 millió forint támogatást ítélt meg 12 közösségi rádiónak és televíziónak a 2016-os rezsiköltség-támogatási pályázat negyedik fordulójában a Magyar Média Mecenatúra program keretében. A kisközösségi rádiók közül sikerrel pályázott a szombathelyi Credo Rádió, a székesfehérvári Lánczos Kornél Gimnázium Táska Rádiója és a szintén székesfehérvári Alpha Rádió, a Rádió Szentendre, valamint a Balaton Rádió. Közösségi rádióként pénzügyi forráshoz jutott a fővárosi Civil Rádió és a Karc FM. A Médiatanács 2011 óta a közösségi médiaszolgáltatók rezsiköltségeihez több mint 500 alkalommal két és fél milliárd forinttal járult hozzá a médiapiac sokszínűségének fennmaradása érdekében.
Médiafelügyeleti bírságok és rádiós pályázati hiánypótlási felhívások
A Balaton Rádió szolgáltatójára, Szabó Ferencre 110 ezer forint bírságot rótt ki a Médiatanács, mert hatodik alkalommal tárt fel jogsértést a szolgáltatónál: egy januári adáshét hatósági ellenőrzése alapján ezúttal a helyi közéleti és a közszolgálati célú műsorszámok aránya volt alacsonyabb a hatósági szerződésében foglalt vállalásainál, illetve a törvényi előírásnál.
A Dabas körzetében működő helyi Mag Televízió vizsgált adáshetében a képújság sugárzása alatt a Rádió Dabas aktuális műsora volt hallható, az engedély nélküli hálózatba kapcsolódás miatt a Médiatanács 50 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a televízió szolgáltatóját.
A budapesti Jazzy Rádió vizsgálata kimutatta, hogy kevesebb szöveges műsort, magyar zenét, helyi közéleti, közszolgálati és hírműsort tett közzé a szerződésében vállaltakhoz és a törvényi előírásokhoz képest, ami miatt – a korábbi jogsértéseket is figyelembe véve – összesen 30 ezer forint bírságot kell fizetnie.
A székesfehérvári Lánczos Kornél Gimnázium által üzemeltetett Táska Rádió ellenőrzött adáshete kevesebb szöveges műsort, magyar zenét és közszolgálati műsorszámot tett közzé a szerződésében, illetve a médiatörvényben előírtakhoz képest; az első alkalommal elkövetett jogsértések miatt 30 ezer forint bírságban részesült.
A Médiatanács minden esetben a szolgáltatók jövőbeni jogkövető magatartásának ösztönzésére – más szankciók megállapításához hasonlóan – a fokozatosság és arányosság elve alapján, a konkrét ügy összes körülményére tekintettel határozza meg a jogkövetkezmény típusát és mértékét.
Rádiós pályázatok
A Kisvárda 93.4 MHz és a Derecske 94.7 MHz helyi rádiós frekvencia pályázataira beadott ajánlatok alaki vizsgálata alapján a Médiatanács hiánypótlást kért a pályázóktól.
A négy vidéki kisközösségi rádiós médiaszolgáltatási jogosultságra kiírt tenderen mindössze két induló van, a kiskunfélegyházi 89.9-re pályázó Radio Smile, illetve a karcagi 88.0-ra pályázó Kun Média Kft.
A tiszavasvári és balkányi frekvenciára nem érkezett pályázat, így az ezeken a jogosultságokon működő Best of Rádiónak (98.0 MHz) és az Alfa Rádiónak (88.0 MHz) megszűnik a médiaszolgáltatási engedélye.
(RADIOSITE.HU)