ImageKözös mûsorokat készítenének a magyarországi és a határontúli Mária Rádiók vezetõi.
A határon túli magyarok Mária Rádióival találkoznak a magyarországi Mária Rádió vezetõi, a megbeszéléseken munkájuk összehangolásáról, közös mûsorokról tárgyalnak – közölte Szabó Tamás, a budapesti székhelyû Mária Rádió elnöke kedden
– írja az e-MaSa.

 

 

Szabó Tamás szerint szándékukban áll az erdélyi, a délvidéki és a felvidéki rádiók mûsorszerkezetét egységesíteni, ezért találkoznak Andreas Kopilovic délvidéki, Selymes József erdélyi és Szakáll László felvidéki rádióigazgatókkal. A tervek között szerepel közös kiadvány és jelvény terjesztése, illetve közös mûsorok szerkesztése. Utóbbi alatt azt értette, hogy bizonyos idõsávokban mindegyik említett területen azonos imamûsorokat közvetítenek, így a májusi, Budapest körüli zarándoklatokhoz kapcsolódó rózsafüzér-imádságokat is közös mûsorban szeretnék sugározni.

Hozzátette, hogy a kisebbségi magyar közösségek felváltva adják mûsoraikat az adott ország nyelvének mûsoraival, amely Romániában például úgy alakult, hogy egyik nap déltõl délig magyarul, a következõ 24 órában pedig ugyanebben az idõintervallumban románul zajlik a mûsorszórás.

A szlovákiai rádióval kapcsolatban megjegyezte, hogy a beindítás utolsó fázisában vannak, legkésõbb egy év múlva elkezdi sugározni adásait Szlovákiában az ottani Mária Rádió, amelynek mûködését a nemrégiben beiktatott pozsonyi katolikus érsek, Stanislav Zvolensky hivatalosan is elismerte.

Szabó Tamás kiemelte, hogy különösen a vajdasági magyar közösségnek fontos a magyar nyelvû vallási programok szórása, amely ott gyakorlatilag minden magyar családhoz eljut, így hozzájárul az identitás megõrzéséhez. Megjegyezte, hogy a Vajdaságban "abszolút gyümölcsözõ kapcsolat" alakult ki a különbözõ nemzetiségek között, ugyanis egy horvát pap a szerbiai Mária Rádió mûsorigazgatója.

Megfogalmazása szerint az önkéntesek munkájával készített rádiómûsoraikkal éppen a kisebbségi magyarok összetartozásának erõsítése a cél, mert "a magyar társadalomból az egymásra figyelés hiányzik".

Az észak-olaszországi Erba városában 1983-ban jött létre egy "Radio Maria" elnevezésû médium, majd 1987-ben létrejött a "Radio Maria" egyesület. Az olasz "Radio Maria" vezetésének kezdeményezésére 1998-ban megalakult a Mária Rádió Világcsaládja, amely célként tûzte ki a különbözõ országokban mûködõ rádiók egységes mûködését.

(forrás: e-Masa)