ImageAz ORTT Testülete jóváhagyta és az Nemzeti Hírközlési Hatóság engedélyezte a digitális rádiós mûsorsugárzási kísérlet elindítására vonatkozó Antenna Hungária kérelmet. A T-DMB alapú, digitális rádiós mûsorsugárzási kísérletre november 13-30-ig kerül sor. Tíz rádió 29 perces, rögzített mûsora hallható végtelenítve, és a speciális vevõberendezés képernyõjén megjelenik az éppen kiválasztott mûsorszolgáltató logoja is.

A T-DMB kísérlet miatt a Magyar Rádió Zrt. és az Antenna Hungária Zrt. által 1995-tõl folytatott DAB kísérleti adás sugárzása szünetel, az adás december 1-én áll vissza a Magyar Rádió mûsoraival.

A DMB digitális rádió sugárzási rendszer multimédia (rádió, TV és adatsugárzás) tartalmak közvetítését teszi lehetõvé mobil vételi eszközök számára. A T-DMB a DAB adóhálózat infrastruktúrájára épülõ, VHF és UHF sávban mûködõ rendszer. Németországban 2006-ban a futball-világbajnokság alkalmával indítottak DMB adásokat a mérkõzéseknek helyt adó tizenkét városban, az Európán kívüli területeken pedig Koreában 2005 óta és Szingapúrban mûködik kereskedelmi szolgáltatásként a DMB. Tesztadás több európai országban, például Franciaországban, Norvégiában és Olaszországban is zajlik.

Az elsõ kísérleti DAB adást a Magyar Rádió Zrt. és az Antenna Hungária Zrt. 1995. december 1-jén, a magyar rádiózás megszületésének 70. évfordulója alkalmából Budapesten kezdte meg. A kísérleti DAB-rendszer jelenleg nyolc rádióprogram sugárzására nyújt lehetõséget, amelybõl négyet használ ki a Magyar Rádió a Kossuth, a Petõfi, a Bartók Rádió, valamint a Classic+ részére. A mûsorok mellett – egyelõre kísérleti jelleggel – programkísérõ információk találhatók (Programme Associated Data, PAD). A sugárzás két adóberendezéssel történik.

 

(forrás: OrientPress)