Messze a jövő? Szerinted! Szerinted? Sok lehetőséget tartogat még a mobil és a rádió buja kapcsolata. Így viszont több a kérdés, mint a válasz.

Az elmúlt két hétben rádiós szemmel próbáltunk máshogy tekinteni az okostelefonunkra: egyrészt, mint közvetítő eszközre, másrészt, mint egy segédszerkesztőre.

Két olyan irány maradt, amivel nehezen tudunk még mit kezdeni. Az okok között a nagyon kézenfekvő és húsba vágó “miből?” kérdés is ott van, de a még velőt rázóbb “minek?” is.

Mire is gondolok?

1. A Radioworld angol nyelvű júliusi számában egy érdekes cikket fedeztem fel, pont akkoriban, amikor ennek a sorozatnak a második részét írtam

A bejegyzés címében azt feszegetik, hogy melyik app segíthet az adáslebonyolításban a jövőben? (A cikk itt teljes egészében elolvasható.) A kérdés azért érdekes, mert ugyan eddig csak mobiltelefonok kapcsán beszélgettünk az alkalmazásokról, de jogos a kérdés, hogy mi van a tabletekkel?

Vajon mennyi idő kell, hogy egy stúdióban, vagy egy kitelepülős szettben csak két tablet legyen? Ha eljön ez a korszak, vajon mennyire lesz “eladható” egy rádiós kitelepülés egy szál tablettel, vagy telefonnal? Lehet-e a rádiózás “illúzióját” ugyanúgy fenntartani, ha “csak” ennyi technikát vonultatunk fel? 

Lesz-e ugyanaz az érzés a közvetítőnek (a műsorvezetőnek), vagy a befogadónak (a hallgatónak) függetlenül attól, hogy látja-e a boszorkánykonyhát, vagy csak hallja?

2. Szintén a Radioworld részéről megjelent egy ebook, amely kifejezetten a riporterkedés és az okostelefonok metszéspontjával foglalkozik

Azon az izgalmas kérdésen túl, hogy kell-e ilyen technika mellett még egyáltalán stúdiókat üzemeltetni, a kérdés az, hogy egy-egy ilyen közvetítésnek mekkora részben kell kivennie a jövőben a részét egy műsorfolyamon belül? Azaz a stúdió kapcsolja a helyszínt, vagy a helyszín a stúdiót?

Sőt, ha a műsorvezető, a riporter csak egy okostelefon segédletével ott lehet az események sűrűjében, akkor kell-e egyáltalán, hogy a statikusnak ható stúdióba visszakapcsoljanak?

Lehet-e egy műsort csak körkapcsolás-szerű live tartalommal megtölteni?
Biztosítható-e így az adásbiztonság, de a fő kérdés: biztosítható-e az eredeti rádiózás érzete?

A könyv kifejti, hogy azzal a mobilitással, amit ezek az eszközök adnak, jobban tudnak fókuszálni a műsorkészítők magukra az eseményekre, sokkal jobban együtt tudnak lüktetni az eseményekkel. Ez mindenféleképpen a pozitívumok közé sorolandó. A mobilok szélesebb körű megjelenésével az etikai kérdések záporozhatnak a fejünkben.

Ha már kezünkben a “hatalom” egy telefon képében, könnyen elérhető módon, akármikor használhatom? Akármikor bekapcsolhatom, és már közvetítek, vagy ugyanúgy egyeztetek, mint eddig? Nem válok rádiós paparazzóvá?

Megannyi kérdés, amire a jövő adhat választ, vagy éppen hogy MI!

Megszülethet az innováció itt Magyarországon, ahol az eddigi leleményt tovább gondolhatjuk. Nem buhera piacvezető laptopokon megyünk kitelepülni, hanem dobunk egy merészet és egy újat a többiekhez képest, és kisebb eszközökkel gondolunk nagyobbat. A lehetőség nálad van! A kezedben.

Mutasd meg, ha született belőle valami jó!

(Mikos Ákos)