ImageAz új médiatörvényig most már nem döntenek új tévé- és rádiófrekvenciákról. A jogszabály-változtatás hatályba lépéséig, de legkésõbb december 15-ig hirdet moratóriumot a témában a testület.

A digitális átállásról szóló és a médiatörvény folyamatban lévõ módosítása miatt átmenetileg felfüggeszti frekvenciaosztással kapcsolatos eljárásait az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) – áll a médiahatóság szerdán elfogadott határozatában.

A döntés értelmében a jogszabály-változtatás hatályba lépéséig, de legkésõbb december 15-ig hirdet moratóriumot a témában a testület.

A múlt pénteken, az ötbõl négy parlamenti párt képviselõje által aláírt indítvány a médiatörvény frekvenciapályázatokkal kapcsolatos megkötéseit egészítené ki újabb tétellel.

Eszerint az ORTT "kizárólag azzal a feltétellel írhat ki, és bírálhat el rádiós vagy televíziós mûsorszolgáltatási jogosultságra vonatkozó pályázatot, illetve újíthatja meg bármely rádió vagy televízió mûsorszolgáltató jogosultságát, hogy a jogosultság idõtartama az audiovizuális médiaszabályozásra vonatkozó új alaptörvény hatálybalépését követõ 120. napon, de legkésõbb 2008. december 31-én lejár".

A hivatalos közlemény ugyan hallgat róla, de a frekvenciaosztással kapcsolatos eljárások felfüggesztése a televíziókat nem érinti, hiszen a mûholdas szolgáltatóknak csak bejelentési joguk van, helyi sugárázású csatornára pedig évek óta nem írt ki pályázatot az ORTT.

A helyi rádiófrekvenciákra azonban még idõrõl idõre lehetett pályázni, ez a lehetõség szünetel most egy ideig.

(forrás: Index)