Az Inforádió költözik, helyére új adó jön. 

Négy kereskedelmi rádiós frekvenciára kiírt pályázaton hirdetett nyertest szerdai ülésén a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa – közölte a hatóság Szóvivői irodája csütörtökön az MTI-vel. Az Inforádió a 88.1-re költözik, Budapesten a 95.8 MHz-en az egyedüliként induló Click Rádió Kft. adását foghatják a jövőben a hallgatók.

A 2000. októbere óta az Inforádió által használt 95.8 MHz-es csatornát 77 millió 21 ezer forint + áfa éves médiaszolgáltatási alapdíjjal pályáztatta meg a Médiatanács. A frekvencia sztereó sugárzásban 2,6 millió embert ér el. A hullámhosszon jelenleg még ideiglenes engedéllyel a hírrádió sugározza adását, ám az szeptembertől egy másik, a 88.1 MHz-es frekvenciára költözik. A Médiatanács e heti ülésén arról is döntött, hogy az Inforádió kérelmére, közös megegyezéssel felbontja az ideiglenes engedélyt.

Az Inforádió frekvenciaváltásának jogi és technikai hátteréről Kiricsi Karola, a médiatanács szóvivője az MTI-nek elmondta: a médiatörvény előírja, hogy ugyanaz a vállalkozás ugyanabban vételkörzetben nem üzemeltethet egyszerre két rádiót. Mivel az Inforádió jelenleg még a Budapest 95.8 MHz-es frekvencián működik, a tulajdonosoknak először alá kell írniuk egy megszüntető szerződést, amelyben a felek rögzítik, hogy eddig használt frekvenciájukról augusztus 31. éjféli határidővel lemondanak, és megszüntetik az adást.

A rádió képviselői csak ezután írhatják alá az új, Budapest 88.1 MHz-es frekvenciáról szóló szerződést, ahol szeptember 1-jén 0 órától sugározhatnak. “Így biztosítható az, hogy a rádiónak egy időben nem lesz két frekvenciára jogosultsága Budapesten, ugyanakkor adását sem kell megszakítania” – mondta Kiricsi Karola, aki megerősítette, hogy a szükséges dokumentumok aláírására pénteken kerül sor.

Az Inforádió közben a héten elkezdte a frekvenciaváltással kapcsolatos kampányt: jelenleg a Facebook oldalukon, illetve adásban említik, hogy szeptember 1-jétől új hullámhosszon folytatják a sugárzást.

Vidéken minden marad a helyén

Salgótarjánban a 100.4 MHz-re a sávot jelenleg is használó Helyi Rádió Kft. (Rádió Focus) nyert sugárzási jogosultságot, Békésen a Torony Rádió szintén folytathatja adását a 94.4 MHz-en. Jászberényben, a 97.7 MHz-es frekvencián a közönség a jövőben is a Trió Rádió adását hallhatja.

A hatóság közlése szerint a felhívásoknál fontos célkitűzés volt, hogy a kereskedelmi rádiók műsoraiban a tájékoztató, a szórakoztató és zenés jelleg mellett a helyi közélettel foglalkozó, és a vételkörzetben élők mindennapjait segítő műsoroknak is hangsúlyos szerepet szánjanak.

(RADIOSITE.HU)