Az új évadban csaknem 60 koncertet adnak és 5 tematikus bérletet kínálnak az MR Zenei Együttesek. 

A 2014/15-ös évadban csaknem 60 koncertet adnak és öt tematikus bérletet kínálnak az MR Zenei Együttesek: az MR Szimfonikusok, az MR Énekkar és az MR Gyermekkórus.
“A rádió együttesei idősebbek, mint a hazai televíziózás, nagyon nagy értéket képviselnek” – hangsúlyozta a Magyar Rádió márványtermében megrendezett évadismertető sajtótájékoztatón szerdán a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) megbízott vezérigazgatója. Szabó László Zsolt köszöntötte az együttesek új vezetőit is: a jövő évadtól Kovács János lesz az MR Szimfonikusok vezető karmestere, Pad Zoltán az MR Énekkar vezető karnagya, az MR Zenei Együttesek művészeti vezetői tisztségét – egy újonnan létrehozott pozíciót – pedig Zombola Péter tölti be.
Zombola Péter hangsúlyozta: az MR együttesei kiemelt figyelmet fordítanak a kortárs magyar zenére. Az új évadban 32 olyan művet mutatnak be, amelyet ma is élő magyar szerző alkotott, ezek közül 14 ősbemutató lesz – tette hozzá.
Arról is szólt, hogy az együtteseket számos neves vendégkarmester és -karnagy dirigálja az új évadban. Az idei és a 2015-ös budapesti Wagner-napokon Fischer Ádám vezényli az MR együtteseit, de Kocsis Zoltán, Helmuth Rilling és Simon Rattle is dolgozik velük. Zombola Péter jelezte, hogy az új évad három hangversenyét az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) is átveszi, így ezek több millió külföldi hallgatóhoz is eljuthatnak.
Kovács János az MR Szimfonikusokkal való munkáról azt mondta: igyekszik majd teret adni a zenészeknek, hogy “kijöjjön belőlük mindaz, ami bennük van”. Pad Zoltán is köszönetet mondott a lehetőségért, hogy a Debreceni Kodály Kórus élén eltöltött öt év után az MR Énekkar vezető karnagyaként folytathatja pályáját.
A bérletek sorában első a Dohnányi-bérlet, amely három őszi koncertet kínál a Művészetek Palotájában. Az MR Szimfonikusok szeptember 20-i évadnyitó hangversenyén Brahms Akadémiai ünnepi nyitánya, Bartók Csodálatos mandarinja (szvit) és Bruckner 7., E-dúr szimfóniája hangzik el Kovács János vezényletével; “ennél szebb feladatot nem tudnék elképzelni” – kommentálta a műsort az új vezető karmester.
A Dohnányi-bérlet keretében októberben a 19. századi egyházzene egyik csúcsát, Verdi Requiemjét adja elő az MR Szimfonikusok és az MR Énekkar Vásáry Tamás vezényletével és neves szólisták fellépésével. A sorozat utolsó előadásaként az MR három együttese közös karácsonyi koncertet ad Váradi Zita szoprán és Fassang László orgonaművész fellépésével, a műsoron többek között Bach, Liszt és Arvo Pärt művei szerepelnek – részletezte az új művészeti vezető.
 
 
A Lehel-bérlet három, a Zeneakadémia nagytermében tartandó hangversenyt ölel fel januártól márciusig. Az első koncerten az MR Szimfonikusokat a leköszönő vezető karmester, Vajda Gergely vezényli, aki az új évadtól első vendégkarmesterként folytatja a zenekarral való közös munkát. A koncerten Fülei Balázs zongoraművész lesz a zenekar vendégszólistája. Februárban Pad Zoltán dirigálásával Händel Izrael Egyiptomban című oratóriumát, márciusban Kovács János vezényletével Bach h-moll miséjét mutatja be az MR Szimfonikusok és az MR Énekkar. Mint Kovács János utóbbi műről megjegyezte: “halandó karmester nagyon ritkán jut hozzá, hogy megszólaltathassa”.
A hagyományokhoz híven az MR Énekkar az új évadban is kínál bérletet: a Sapszon-bérlet négy koncertje egy új együttműködés keretében a Budapest Music Centerben kap helyet – mondta Pad Zoltán. A vezető karnagy az előadott művek közül kiemelte az idén 99 éves norvég zeneszerző, Knut Nystedt Prayers of Kierkegaard (Kierkegaard imái) című kompozícióját, melynek magyarországi bemutatójára az MR Énekkar szeptember 25-i évadnyitó koncertjén kerül sor. A Sapszon-bérlet hangversenyein több magyar szerző – Orbán György, Gyöngyösi Levente, Beischer-Matyó Tamás, Zombola Péter és Fekete Gyula – művei is felcsendülnek, az énekkart Pad Zoltán mellett Oláh Gábor és Antal Mátyás is vezényli egy-egy alkalommal.
Vásáry Tamás zongoraművész, karmester A zenén túl című, háromalkalmas bérletben zenés beszélgetésekre várja az érdeklődőket a Zeneakadémia nagytermében. Novemberben Bartók, januárban és márciusban Beethoven muzsikája kerül terítékre az MR együtteseinek közreműködésével.
Az ötödik bérlet a kamarazene világába kalauzolja a hallgatókat: az MR Szimfonikusok művészei a Magyar Rádió Márványtermében három kamaraestet adnak január és április között. Matos László, az MR Gyermekkórus vezető karnagya kiemelte: az együttes a jövő évadban ünnepli 60 éves fennállását. A gyermekkórus a Zeneakadémia nagytermében három hangversenyt ad – a decemberi karácsonyi és a jövő májusi évadzáró koncert között, március 26-án jubileumi hangversennyel készülnek -, az ősz kiemelt eseményeként pedig a King’s Singersszel közösen lépnek a Művészetek Palotája színpadára.

(MTI)