Akár holnap elhallgathat a rádió, nincs ki műsort készítsen.  Akár holnap elhallgathat a rádió, nincs ki műsort készítsen. Ma 26 munkatárs mondott fel azonnali hatállyal a rádiónak.

Hétfőn reggel azonnali hatállyal felmondtak a NeoFM rádiót működtető FM1 Zrt. alkalmazásában álló dolgozók az elmaradt munkabérek és “az új tulajdonos által teremtett kilátástalan helyzet, körülmények és a tulajdonos szakmai jövőképe miatt” – jelentette be a 26 munkavállaló képviseletében Berényi Attila, a rádió volt vezérigazgató-helyettese.

A budapesti sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a döntéssel és a munkavállalók felháborodásával a Bumeráng műsorvezetői is egyetértenek, ők azonban nem alkalmazotti, hanem szerződéses jogviszonyban állnak a NeoFM tulajdonosaival, de ők is “jogilag megkezdték a helyzet rendezését”.

A volt vezérigazgató-helyettes azt is elmondta, hogy van olyan dolgozó, akinek négyhónapnyi fizetéssel tartozik a rádió, és mivel nem láttak biztosítékot arra, hogy fizetésüket megkapják, ezért döntöttek a felmondásuk mellett. A dolgozók több alkalommal tárgyalásokat kezdeményeztek az új tulajdonossal, de ezek nem voltak eredményesek. 

Öt forintot fektettek a rádióba

“Az új tulajdonos külső tőkét a cégbe – a dolgozók tudomása szerint – nem fektetett a vételárként kifizetett 5 forinton kívül. Teszi ezt annak ellenére, hogy a rádió megvásárlásakor határozott ígéretet tett a társaság tovább működtetésére, és kijelentette, hogy az ehhez szükséges tőke a birtokában van, és azt a cég rendelkezésére is bocsátja.” – állítják a cég volt munkatársai.

A csődvédelemről szóló jogszabály lehetővé teszi a csődvédelem alatt álló rádió bér és bérjellegű költségeinek, valamint rezsijének rendezését. A felmondott dolgozók közleménye szerint az új tulajdonos – korábbi ígéreteit megszegve – azt sem rejtette véka alá, hogy a vállalkozás kockázatait, az ügyben teljesen vétlen dolgozókra kívánja terhelni. Mindemellett egy olyan képet vázolt fel a rádió szakmai jövőjével kapcsolatban, amivel a rádiózás területén hosszú évek óta dolgozó szakemberek nem tudnak azonosulni.

Berényi hozzátette: jelenleg “konzervadást” sugároz a NeoFM, amelyet a felmondott dolgozók kedd estéig készítettek el. Azt is elmondta, hogy a csapat szeretne együtt maradni.

(RADIOSITE.HU)