Norvégia kulturális minisztere kimondta a halálos ítéletet az analóg rádióra.  Véget ér egy korszak: a norvég kulturális miniszter tegnap bejelentette, hogy már 2017-ben megkezdik az analóg földfelszíni rádiós sugárzás leállítását az országban. A hagyományos adás helyébe a Norvégiában már elterjedt DAB+ rádió lép.

Mint azt a radio.no rádiós hírportál írja, a Digital Audio Broadcasting (DAB) formátum színesebb rádiós csatornaválasztékot nyújt majd, mint valaha. Már most 22 országos rádió szól digitálisan Norvégiában – és ez a szám még nőhet -, míg a hagyományos FM sugárzással csak 5 csatorna érhető el. Digitális sugárzással a minőség is jobb: nincs FM zaj, sistergés, interferenciák, a jelerő függvényében vagy van adás – és az a sugárzási-kódolási adatok függvényében akár kiváló, CD minőségű is lehet -, vagy nincs.

Az analóg lekapcsolás az északi országban 2017. január 11-én kezdődik és a tervek szerint 2017. december 13-án ér véget.

A helyi TNS-Gallup friss kutatása szerint egyébként a norvég rádióhallgatók 56%-a már digitálisan rádiózik nap mint nap, és mint azt korábbi, DAB sugárzással foglalkozó cikkünkben is említettük, a skandináv ország áll a legjobban a rádiós digitális átállás folyamatában.

Norvégia lesz az első ország, akik lekapcsolják az analóg rádiós műsorszórást. Thor Gjermund Eriksen, a Norvég Távközlési Vállalat vezetője a bejelentéskor elmondta: “ez egy fontos nap mindenki számára, aki szeret rádiózni. A minisztérium döntése lehetővé teszi, hogy az erőforrásainkat a magas minőség és a színes tartalom fejlesztésére koncentráljuk az átállás után.”
A frekvenciamodulációs, azaz az FM sugárzást 1933-ban szabadalmaztatták és csaknem egy évszázadon keresztül volt az emberi technológia egyik legfontosabb eszköze. Magyarországon 1960-ban indultak az első URH-FM tesztek – még keleti normán -, ekkor indult a Magyar Rádió 3. műsorának kísérleti adása.
A digitális átállás a nemzetközi egyezmények alapján a rádiós piacot is érinti majd hazánkban és az Európai Unióban, ám egyelőre konkrét határidő még nincs. Ennek ellenére az Antenna Hungária hamarosan megkezdi az országos DAB+ hálózat kiépítését, és a közrádió csatornái hamarosan már hivatalos üzemben lesznek elérhetőek a fővárosi digitális multiplexben (11D).
(RADIOSITE.HU)