Kormánypárt-közeli cég írja a közmédia híreit. 
Az MTVA a más rádióknak értékesített rádiós hírblokkok összeállítására egy külső céget kért fel: a közmédia évi nettó 42 millió forintot fizet ezen a jogcímen a Strategopolisnak, Giró-Szász András kormányszóvivő volt cégének, amely a Fidesz-frakciónak is alvállalkozója – írja az Átlátszó.
A Strategopolis Kft. hírblokkok készítésére kapott megbízást az MTVA-tól, amit kereskedelmi rádióknak értékesítenek tovább. A cég tehát nagy valószínűséggel az úgynevezett Hangos Hírek szolgáltatásra szerződött, az ő feladatuk lett előállítani azokat az uniformizált hírblokkokat, melyeket aztán a rádiók megvesznek.
A szolgáltatás az előfizetők számára napi maximum 17 hírblokkot biztosít, melyek három percesek. A rádiók ezért – attól függően, hogy mekkora a lefedettségük – 20 ezertől 100 ezer forintig terjedő havidíjat fizetnek. Az ajánlat a rádióknak több mint csábító, mivel ez jóval kevesebb pénz, mint amennyibe a hírszerkesztők kerülnének.
A szerződés szerint a Strategopolis 2014 végéig havi nettó 3,5 millió forintot kap a rádióknak aztán továbbértékesített hírbklokkok összeállításáért, amiért a társaságnak sok mindent nem kell tennie: a hírekhez az alapot ingyen kapják, a MTI és az MTVA anyagait ugyanis a szerződés szerint térítésmentesen használhatják fel.

A cégnek emellett a technikával sem kell bíbelődnie, hiszen a hírblokkokat nem egy saját stúdióban, hanem havi 300 ezer forintos bérleti díj fejében az MTI hangsúdiójában vehetik fel.

További részletek az Átlátszó Blogon.

(forrás: Átlátszó)