Ha, így dolgozol, mindenre lesz időd
Írta: Mikos Ákos    2016. szeptember 17. szombat, 14:00    Nyomtatás E-mail
A sok "időnyerő" technika között létezik egy igazán hasznos. Használd Te is!

Egy ideje Don Quijote is megirigyelné, milyen küzdelmet vívok az idővel és szerintem ezzel nem vagyok egyedül. Sokszor elgondolkozom azon (ha van időm, az pedig rendszerint nincs), hogy abban a modern korban, amikor ennyi minden automatizált, miért nincs időnk semmire?

A válasz egyszerű: túl sok az időrabló!Egy pittyenés a telefonon, egy felvillanó chatpanel, egy kis dashboard nézegetés, és már el is illant 25 perc, amit hatékony munkával is tölthettem volna, amivel pedig a későbbi pihenésnél, feltöltődésnél nyerek nagyon sokat.

Azt veszem észre, hogy az időrablók lassan a műsor közben is beeszik magukat az életünkbe, és az eddig szent adásidő is jelentősen átformálódik a hivatalos, vagy nem hivatalos időrablóktól.

Erre ajánlok egy technikát, ami főleg szerkesztésnél, vagy előre gyártásnál jöhet nagyon jól.

A módszer neve: Pomodoro!A technika lényege maga a Pomodoro. A szó olaszul paradicsomot jelent, de a módszer nem a zöldségről kapta a nevét, hanem a konyhai, tekerhető időmérő óráról, amit egy olasz diák használt a módszer kidolgozásánál. Az az óra volt paradicsom alakú.

Egy Pomodoro 25 perces időegységet jelent.

A módszer pedig egyszerű: az effektív munkavégzést 25 percig fókuszáltan végezzük, majd öt perc pihenő jön, amikor Facebookozhatunk, telefonálhatunk, minden mást csinálhatunk. A lényeg, hogy a 25 percben csakis a munka legyen a középpontban.

És most egy kicsit más: ezt a módszert fejlesztettem tovább az utóbbi időben, amikor kiszélesítettem az időintervallumot napokra. A terv szerint 25 nap kemény munkát követ 5 nap, és ez főleg az írásbeli munkálataimra igaz. Vagyis nem igaz.Annyiban maradtam magammal (és ez beválni látszik... ajánlom neked is) hogy a mindennapi munka mellett projekteket tervezek meg az életemben.

A Szakkör is ilyen projekt, amit most egy kicsit pihenni engedek, nektek is és magamnak is.

Ez nem a véget jelenti, hanem erőgyűjtést, és közben egy másik nagy terv megvalósítását, amire 3 hónapot adok magamnak. Egy könyv írásába kezdek, aztán újult formában visszatér a Szakkör, ráadásul kibővült formában.

Addig nagyon számítunk rátok, írjátok meg bátran, mi érdekel titeket, vagy mi az, amiről szívesen olvasnátok. Itt számítunk a levelekre!

A RADIOSITE.HU továbbra is meglep titeket minden fontosabb rádiós piaci hírrel, információval.
Hamarosan találkozunk!


(Mikos Ákos)