Kiégés veszély!
Írta: Mikos Ákos    2016. július 16. szombat, 14:00    Nyomtatás E-mail
Bármennyire is vonzó a rádiós munka, a kreativitást nem lehet örökkön 100 fokon lángolva tartani. Most néhány tippet hozunk, hogyan tápláld mégis a tüzet.

Teljes szerelem.
Mindennap egy újabb csodás élményekkel teli kihívás.
Egy csoda, ahol a Punnany Massif-os srácok rád írnak műsor után, hogy bekönyörögjék az újabb dalukat.
Lányok százai dobják oda a bugyit a stúdió ajtajához, ahol dolgozol.
Lüktet a spiritusz és a kreativitás, és harsányan nevet mindenki, amikor épp nem teli szájjal mosolyog.
Ez a rádiósok élete... az év 93%-ban.

És mi van a maradék hét százalékban?
A rádiós soha nem unja a munkáját?
Soha nem érzi, hogy kiégne?

DE!Valerie Geller, a nemzetközileg elismert rádiós szaktanácsadó a következőket fogalmazza meg az itthon is kapható hiánypótló könyvében, amivel hozzád szólunk most, kedves rádiós barátom.

1. Ne támassz irreális elvárásokat magaddal szemben!

Mindenkinek lehet rossz napja, akkor neked miért ne? Ha ilyen helyzetbe keverednél, próbálj meg olyan szakemberek, kollégák társaságában lenni, akik motiváltabbak, mint most te.

2. Fogalmazd meg, mit szeretsz a munkádban!

Ha rövid a lista, akkor érdemes lehet új munkát keresni. Fontos a munkakörnyezet is!

A programigazgatóknak tudniuk kell, hogy a műsorvezetőknek megfelelő környezetre van szükségük a jó műsor megalkotásához. Ez nem fürtökben lógó táncoslányokat és/vagy férfiakat jelent Playstation-nel, sokkal inkább egy olyan gépparkot, vizuális elemeket, bútorzatot, ami inspirálhat, vagy ellazíthat minket. Érdekes, hogy a kreatív emberek, amennyire biztosak ötleteikben, annyira bizonytalanok önmagukban, kell nekik a folyamatosan a visszacsatolás, az impulzus.

Geller szerint kettőn áll a vásár: a műsorvezetőknek is tudniuk kell, hogy a menedzsmenttel folytatott őszinte kommunikáció nélkülözhetetlen, azaz tudniuk kell, mit érzel, mire vágysz, vagy éppen mi az, ami zavar.

3. Élj kiegyensúlyozott életet!

A rádió sokszor a rádiós szerelmi "tárgya" - sok más munkával ellentétben ez egy ténylegesen lüktető szerelmi kapcsolat. Egyoldalú szerelmi kapcsolat. Minél jobban szeretjük, annál jobban megéljük, hogy nem szeret "vissza". Értem ezalatt, hogy a nagy érzelmek, a vehemencia lassan pont azt emészti fel, amiből kiindul: téged.Fontos, hogy ne válj "csak" a munkáddá, a szerepeddé. Ne legyél "csak" a délutáni műsorvezető srác, vagy a reggeli hírolvasó lány.

Fedezz fel más területeket is az életedben, alkoss, teremts olyanban, amiben jól érzed magad. Szakértők szerint a kiégettség érzete akkor érkezik el, amikor már emberként, jellemedben nem tudsz tovább fejlődni. Igenis, vedd rá magad, hogy a munkádon kívül is csinálj dolgokat!

4. Kerüld az energiavámpírokat!

Nincs mit magyarázni ezen! Ismersz olyat, aki inkább elvesz, mint ad a lelkierődhöz? Na, őt kell kerülni és olyanokkal tölteni időt, aki hozzáad az energiádhoz!

5. Tápláld az elméd!

Ez egyszerű!
Irány a mozi, galéria, slam poetry est, színház. Beszélgess a gyerekeiddel! Játssz! Fess! Kertészkedj! Ezek az "inaktivitások" karbantartják az aktív kreativitásodat.

6. Olvass!

Rengeteg motiváló könyv létezik, és sok hasznos kötet, ami a kreativitásról szól. Geller nagyon ajánlja például Julia Cameron "A művész útja" c. könyvét. Mondjuk, ha itt tartunk, én nagyon ajánlom Valerie Geller "A sikeres rádió" című könyvét.Ezentúl egy-két izgalmasabb életrajz, vagy szakkönyv, esetleg cikk is jól jöhet.

7. Dolgozz a szíved szerint

Adásban, amikor lehet, hallgass a szívedre. Hajlamosak vagyunk elfelejteni ezt a szinte Coelho szintű jótanácsot, de sokszor kihúzna minket az érdektelenségből. Olyan feladatot keress, olyan témát válassz, ami energiát ad és szenvedélyessé tesz.

8. Emlékezz!

Akarattal emlékeztesd magad, miért lettél rádiós! Elevenítsd fel, mi motivált a szakmád elején, honnan indultál, mire vágytál akkoriban, és hasonlítsd össze, hová jutottál.9. Lazíts!

Bár a magyar munkavállaló közeg biztos nem engedheti meg a hosszas alkotói szabadságot, de egy napra, egy hétre bármikor elmehetsz (remélem), és tudatosan kiürítheted a fejed, hogy megújulj.

Ettől hosszabb időre csak kiváltságos esetben mehet az ember (nekem volt szerencsém megélni, milyen egy 3 hónapos szünet, és higgyétek el, sok mindenre máshogy tekint a rádiós utána).

10. Csak pozitívan!

Kit érdekel, ha roggyant a stúdió? Kit érdekel, ha nagy a nyomás a vezetőség részéről?
Szeretnek a hallgatóid? Tisztelnek a szakmában?

Boldog vagy attól, ha naponta zenét, élményt, tudást adhatsz a közösségednek. Koncentrálj erre!

Felejtsd el, hogy ez hathat modern lifestyle katyvasznak is.

Éld meg, hogy rádiós vagy! Ha nem vagy még, éld meg, hogy bármikor az lehetsz, mert 2016-ban megannyi lehetőséged van, hogy ne csak FM-en, hanem sok más platformon szólj a közönségedhez. Szólj hozzájuk és adj nekik... élményt... magadat!


(Mikos Ákos)