Szakmai elismeréseket adtak át
2016. június 24. péntek, 20:58    Nyomtatás
A zeneipar háttérembereit tüntették ki pénteken az Akvárium Klubban a Petőfi Zenei Díj szakmai elismeréseinek átadásán. A szakmai díjakat öt kategóriában adták át; az előadókat június 28-án, a soproni VOLT Fesztivál nulladik napján, egy gála keretében jutalmazzák.

"Sok olyan kollégán múlik a hazai könnyűzene sorsa, akik nincsenek reflektorfényben" - fogalmazott Lobenwein Norbert, a Petőfi Zenei Díj főszervezője az átadón. Pető Zoltán, a Petőfi Rádió főszerkesztője azt emelte ki, hogy ilyen nagy volumenben most először jutalmazták a zeneipar háttérembereit.

Pető Zoltán, a Petőfi Rádió főszerkesztője azt emelte ki, hogy ilyen nagy volumenben most először jutalmazták a zeneipar háttérembereit, akikre kevés figyelem összpontosul. Hozzátette: csak velük együtt érhetik el a célt, hogy a Petőfi Rádió a magyar zene "nagyszínpada" legyen. Kitért arra, hogy a díjat hagyományteremtő szándékkal alapították.Az év hangmérnöke díjat Rochlitz Tamás kapta Monkeyneck "Day and Night" című daláért; Az év producere Kovács Krisztián lett a Fish! "Ne is figyelj rám! (Necc Remix)" című számáért; Az év borítója díjat Hujber Áron és Benkő Bálint, a Halott Pénz "Ülni, Örülni, Megőrülni" című lemezének két tervezője vette át; Az év menedzsere Rusz András, a Biebers vezetője lett; Az év hangszerelése díjat Varga Norbert és Lukács Levente kapta a Brains "Balance" című számáért.

A szakmai díjátadón jelen volt Verebélyi Diána, a Petőfi Zenei Díj alkotója. A Petőfi Sándort egy mikrofonnal a kezében ábrázoló díj bronzból készült és kristálytalapzaton áll.

Június 28-án első alkalommal adják át a soproni Telekom VOLT Fesztivál nyitónapján az előadóknak a Petőfi Zenei Díjakat, várhatóan 15 ezer néző jelenlétében. Pető Zoltán elmondta, hogy a nominálás alapját a Petőfi Rádión 2015. március 1. és 2016. március 1. között legtöbbet játszott 150 magyar dal képezte, közülük választotta ki a kategóriák öt-öt jelöltjét a zenészekből, producerekből, zenei szerkesztőkből, újságírókból, koncert- és fesztiválszervezőkből álló kétszáz fős szakmai testület. A jelöltekre május 20. és június 20. között a www.petofilive.hu/petofizeneidij oldalon lehetett szavazni és a szakmai testület is újra voksol.A Petőfi Zenei Díjakat nyolc kategóriában (Az év dala, Az év együttese, Az év női előadója, Az év férfi előadója, Az év videoklipje, Az év felfedezettje, Az év dj-je, Az év koncertje) ítélik oda és lesz életműdíjas is. A díjakra a legtöbb, négy-négy jelölést Ákos, a Halott Pénz, a Punnany Massif és a Wellhello kapta.

A 150 perces műsorban fellép a Punnany Massif, a Quimby, Rúzsa Magdi, a Margaret Island, a Szabó Balázs Bandája, a Halott Pénz, a Wellhello, Lotfi Begi és Mező Misi. A külföldi sztárok közül a belga Lost Frequencies, valamint a brit Ella Eyre szerepel a programban, utóbbi kettő a show után nagykoncertet ad, akárcsak Ákos. A showműsorban közreműködik hatvan táncos, a szervezők pirotechnikai- és látványelemekkel készülnek, a Recirquel Budapest társulat egy különleges showt mutat be.

A Petőfi Zenei Díj gálát kedden 20 óra 30 perctől a Duna World, a Petőfi Rádió, a Petőfi TV és a petőfilive.hu is élőben közvetíti.


(MTI - Fotók: Máthé Zoltán)