Hirdetés
Milyen a jó rádióreklám?
Írta: Mikos Ákos    2016. június 18. szombat, 14:00    Nyomtatás E-mail
Egy amerikai rádiós, Dan O'Day instant tippeket adott Facebook oldalán a jó rádiós reklámszpot készítéséhez.

Jó is lenne, ha néha a terjedelmes (vagy csak néhány szavas) brief megnyitásakor csak vizet kellene forralnunk és a legtöbb időt az venné igénybe, hogy készítsünk magunknak egy teát a spot megírásához.

Ugyanilyen instant megoldás még nem létezik, de Dan O'Day, a Los Angeles-i rádiós szakember nem olyan régen elárulta a saját Facebook oldalán, hogy szerinte milyen lépésekből áll össze egy hatásos, 30 másodperces reklám.

Ez persze egy lecsupaszított váz, és nem találja fel újra a parizert, sőt nem is tesz képessé egy reklámszpot bármikori megírására, de azt előre feltételezi, hogy komoly ismereteid vannak a bemutatandó termékről. 

Ezt az időt nem spórolhatod meg!


Nézzük tehát, mit mondd O'Day:

1. Először a vége (Call to Action)!

A Call to Action a reklám végén szereplő, cselekedetre ösztönző üzenet, amely az esszenciáját adja meg a szövegednek. O'Day rendszerint ezzel kezdi a szpot szövegének megírását, és így halad visszafelé. Sokkal hatásosabb módszer, mert a csattanó már megvan, a biztos alap, amire utána építkezhetsz.

2. Határozd meg a megközelítésed módját!

Robert Collier szövegírói kátéje lehet a mérvadó ebben a pontban. Eszerint egyszerűbb ott kínálnunk a portékánkat, ahol már beszélnek róla, mintsem megpróbálni odacsalogatni a lehetséges vevőinket, ahol mi vagyunk. Persze ez nehéz, de ha már tudod, mi érdekli a hallgatókat, mi az, amiről beszélnek, akkor könnyebb a témára ráhúznod a mondandódat.

Speciális esetekben - például, ha egy új terméket vezetsz be -, akkor neked kell kezdened a diskurzust, neked kell felhívni a figyelmet egy problémára, egy olyanra, aminek létezéséről a hallgató lehet, nem is tudott.

3. Építs az empátiára!

Amit kínálsz nekik, oldja meg a problémájukat, a gondjaikat. Tedd világossá, hogy érted azt, mi foglalkoztatja őket.4. Erősítsd a fájdalmukat!

Persze, nem kell velejéig gonosznak lenned, de ha megtaláltad a fájó pontjukat, arra érdemes építeni. Nem elég behatárolni azt, arra emlékeztetni is kell őket.

5. Ajánlj megoldást!

Nincs értelme kiemelni a problémát anélkül, hogy világossá tennénk, hogy van megoldás.

6. Írj egy ütős kezdősort!

Nem elég, hogy ütős, ennek tükröznie kell a megoldás megközelítését.

7. Ügyelj az egyszerűségre és a természetességre!

Még egy 30 másodperces, egyhangos rádióhirdetésnek is szüksége van a történetre. Minden bekezdés egy fejezet a történetben, de ez nem összefércelés. Legyen egyszerű és természetes.

Neked van bevált lépésed írás előtt? Írd meg a Facebookon bátran, tanuljunk belőle mi is, és Dan O’Day is!


(Mikos Ákos)