Hirdetés
Mégis Trend FM a Gazdasági Rádió
2015. október 09. péntek, 16:21    Nyomtatás
Nem járult hozzá a Médiatanács ahhoz, hogy a fővárosi 94.2-n frissen jogosultságot szerzett Műsor-Hang Zrt. rádiója, az addig a 105.9-en működő Gazdasági Rádió a jól ismert nevén folytassa. A médium ezért tegnaptól Trend FM néven működik tovább.

Mint ismeretes, miután lejárt az adó koncessziója korábbi frekvenciáján, három budapesti pályázaton is indult, melyek közül - némi bírósági huzavona után - a 94.2-n, a Mária Rádió egykori fővárosi frekvenciáján nyert 7+5 éves közösségi jogosultságot.

Hogy ne legyen ütközés a korábban használt, ideiglenesen meghosszabbított 105.9-es koncesszióval, a cég "Trend FM" néven pályázott az új tenderen, és erre a rádiónévre kötöttek szerződést is a Médiatanáccsal. Ám mivel a "Gazdasági Rádió" egy bejáratott márkanév a piacon, ezért az augusztusi "költözés" után gyorsan be is adták névváltoztatási kérelmüket a Médiatanácshoz, melyet a hatóság e heti döntésében nem fogadott el.

Az erről szóló határozatot Médiatanács a következőképp indokolta: "a frekvenciát a sokszínűség fenntartása, a fővárosi rádiós kínálat felpezsdítése érdekében hirdette meg a Médiatanács, kulturális zenei arculattal". Az indoklás szerint a pályázó ezzel a kulturális-zenei jellegű műsortervvel, az ahhoz illeszkedő sajátos arculatot választva nyerte el a médiaszolgáltatási jogot.A Médiatanács szerint a kérelmezett új megnevezés nem áll összhangban a pályázatban meghirdetett feltételekkel és a hatósági szerződésben vállaltakkal, ezért a Műsor-Hang Zrt. kérelmének a hatóság nem adott helyt.

A tájékoztatás szerint a grémium elő kívánja segíteni annak teljesülését, hogy a pályázati felhívásban szereplő célok és feltételek alapján elindult, egyedi koncepcióval rendelkező rádiós szolgáltatás önálló márka legyen, amely jól megkülönböztethető arculattal egy kifejezetten új választási lehetőséget hordozzon a fővárosi médiapiacon eddig jelenlevő versenytársakhoz képest a hallgatók számára.

Tudomásul vették a döntést

A Trend FM főszerkesztője, Komáromi Balázs kérdésünkre válaszolva elmondta: tudomásul veszik a döntést, és ahogy az elmúlt több mint tíz évben, úgy a jövőben is minden téren meg kívánnak felelni a médiaszolgáltatási szerződésben foglaltaknak. Bár a korábbi gyakorlat és az előzetes infomációik alapján okkal bíztak abban, hogy a névváltoztatásra rábólint a Médiatanács, a döntés ellen nem kívánnak jogorvoslattal élni. 

"Az új frekvencián jövő héttől Novák Péter és a Kultúrpart csapata már a délelőtti műsorsávban is megjelenik, erősítve a kulturális elemeket. Az átállás időt vesz igénybe, ezért bízunk abban, hogy a Médiatanács új rádióként, türelemmel hallgat minket" - tette hozzá a főszerkesztő. "Az egyik fő vállalás, a mainstream zenei világtól való eltérés nem okoz gondot, hiszen emiatt sokan hallgatták már korábban is az általunk szerkesztett adót" - emelte ki.

Komáromi elmondása szerint az azonos célcsoport miatt az üzleti, gazdasági tematika és a kultúra nagyon közel áll egymáshoz, így akár új hallgatók is megjelenhetnek a Trend FM frekvenciáján.

Kettős-e a mérce?

Egyelőre semmi hír a 105.9-en nyertes Hang-adás Kft. rádiójáról, mely már a Médiatanács nyilvántartásában is NG 105,9 néven szerepel. Piaci pletykák úgy feltételezik, hogy azért "NG" névvel indultak a tenderen, mert a rádió szoros összefonódásban állna a Napi Gazdaság c. lap szerkesztőségével, ami viszont szeptember óta Magyar Idők néven jelenik meg.

Gyanítható, hogy ha a pletykák igazak, a Hang-adás Kft. is névváltoztatási kérelemmel kíván majd élni, hogy az új névvel megjelentetett sajtótermék és a rádió szinergiáit hatékonyan kihasználják majd. Kíváncsian várjuk a Médiatanács döntését abban az ügyben is.


(RADIOSITE.HU)