Hosszú távú tervek a HEROE közgyûlésén
2010. november 16. kedd, 03:00    Nyomtatás E-mail
ImageIrreális a digitális átállás 2014-es céldátuma a hazai rádiós piacon - jelentette ki az NMHH munkatársa a Helyi Rádiók Országos Egyesületének legutóbbi konferenciáján, Szolnokon. A változás azért jót is hoz magával, az ügyintézés jóval egyszerûbb lesz.

 

Radetzky András, a HEROE elnöke a konferencia elején ismét elmondta, hogy az egyesület továbbra is azt kéri az új médiahatóságtól, hogy a pályázati eljárásában a testület mindenképpen vegye figyelembe és plusz pontokkal értékelje a mûsorszolgáltatásban szerzett tapasztalatot és az eddigi jogszerû mûködést.

Partner a helyi rádiókkal - így jellemezte az új médiahatóság és a lokális rádiós piac kapcsolatát a jövõre nézve Dr. Kollarik Tamás, a Médiatanács tagja. Méltatlanul kevés szó esik a rádiózás jövõjérõl, pedig az egyik legfontosabb szereplõ a helyi közösségek véleményformálásában, és a lokális médiumok között is kiemelkedõ. Egyebek mellett ezért is tekint a médiahatóság partnerként a helyi rádiókra - folytatta Kollarik. A folyamatos változások, a technikai és tartalmi megújulás kiköveteli a médiaszabályozás megújítását. Az új médiahatóság tisztább, átláthatóbb viszonyokat teremt: olcsóbb lesz a mûködtetése, a bürokrácia is mérséklõdik, valamint egyszerûbb lesz az egyeztetés is a mûszaki és a tartalmi kérdésekben. Az NMHH elõtt világos a rádiók helyzete, így azzal is tisztában vannak, hogy a közeljövõben lejáró több, mint hatvan jogosultság és a jelentõs mennyiségû új frekvencia pályáztatása kiemelten fontos. Mint azt Kollarik Tamás, az NMHH elnökére hivatkozva átmeneti megoldásként kiemelte, az ideiglenes mûsorszolgáltatási szerzõdés lehetõségét, amely kiküszöböli, hogy a jelenlegi csúszás késõbb egyes településeken átmeneti "csendhez vezessen".

60 naponta újjászületés...

Mint mondták, az NMHH-nál 90%-os készültségi szinten állnak a lejáró jogosultságok pályáztatási elõkészületei. A végleges anyag azonban mindaddig nem készülhet el, míg az új médiatörvény részletei nem derülnek ki. Csend azonban nem lesz, mert a már üzemelõ szolgáltatók - egy rendelkezésnek köszönhetõen - akár többször is kérhetnek a pályázati eljárás ideje alatt ideiglenes mûsorszolgáltatási engedélyt, amely 60 napra szól. Hogy erre az idõszakra a mûsorszolgáltatóknak milyen díjakat kell fizetni, arra egyelõre csak tervek vannak, de biztosat nem tudni, mert a tanács erre még nem tért ki.

Lesz digitális átállás?

Szinte biztosan nem, legalábbis határidõre. Mint ismert, az Antenna Hungária még nem szerezte be a digitális sugárzáshoz szükséges eszközöket, ugyanakkor kérte a már meglévõ szerzõdésük módosítását. Ezzel együtt szinte biztos, hogy a kitûzött 2014-es céldátum az átállásra irreális. Az új hatóság színre lépésével több változás is jön a médiaszabályozás területén, mondta dr. Andrássy György, mûsorszolgáltatási igazgató. A mûsorszolgáltatási kettõsség megmarad, de a bejelentési kötelezettséggel rendelkezõ szolgáltatók száma növekedik majd. Megszûnik a mûszaki közmeghallgatás és rövidül az eljárási idõk egy része is. Ezen túl a mostani mûsorszolgáltatási szerzõdés helyett hatósági szerzõdést köt majd a hatóság, ami garantálja a jogszerû mûködéshez elengedhetetlen ellenõrzési keretet. Ezzel együtt a pályázati eljárások is változnak, minden bizonnyal az egyszerûsítés jegyében. Változik a mûsorszolgáltatási díj rendszere is. A jövõben a vételkörzet nagyságával, gazdasági teherbírásával megegyezõ árképzési rendszert alkalmaznak majd a jogosultságok odaítélésekor. Ennek érdekessége, hogy a Helyi Rádiók Országos Egyesülete korábban benyújtott az ORTT-hez egy anyagot, amely épp egy ilyen piacorientált, szolgáltatóbarát díjszámítási képletet tartalmazott.

Radetzky András, a HEROE elnöke sikernek értékelte, hogy a legnagyobb hazai rádiósokat tömörítõ szakmai szervezet véleményét figyelembe vette az új médiahatóság. Az elnök üdvözölte azt a kijelentést is, mely szerint a jelenlegi pályázati lehetõségek - mûszaki, rezsi, mûsor -, tovább folytatódnak, ugyanakkor tart attól, hogy a pályázati feltételek rossz irányban módosulhatnak.

Képviselve vannak...

Az egyesület negyedik éve delegál tagot a Mûsorszolgáltatási Alap, rádiós pályázatait bíráló bizottságba. A jövõben Dóberné Bognár Krisztina látja el a feladatokat, aki korábban a Kanizsa Rádiót is üzemeltetõ Helikon Rádió Kft. ügyvezetõje volt. A bizottság új tagja legfontosabb küldetésének tekinti, hogy a tagrádiók pályázataival kapcsolatban minél több információval lássa el az érdeklõdõket. Szeretné, ha az állomások a lehetõ legkevesebb alaki hibával adnák be a pályázataikat.

Helycsere az elnökségben...

Tóth Géza, a szegedi Rádió88 ügyvezetõje lemondott elnökségi mandátumáról. Helyére Vigné Kovács Margitot, a soproni közmûsor-szolgáltató Corvinus Rádió igazgatóját választották meg az egyesület tagjai. Az összejövetelen hosszasan tárgyaltak a többi között arról, hogy hogyan tudják a jövõben fejleszteni a helyi rádiók hallgatottsági mérését.


(forrás: HEROE)