slagerfmAbaházi Csaba, a 103.9 Sláger FM műsorvezetője expedíciós hegymászók tanácsait fogadta meg.

A 103.9 Sláger FM reggeli sztárja egy éjszakát a szabadban töltött, a földön aludva, mínusz 10 fokban, hogy így hívja fel a figyelmet azokra, akiknek minden éjjel a szabadban kell aludniuk. “Miután elmúltak az ünnepek, hajlamosak vagyunk kevésbé figyelni egymásra, pedig a januári és februári fagyok ugyanúgy szedik az áldozataikat a hajléktalanok között. Néhány takaróval, meleg ruhával bárki tud segíteni rajtuk. Én is adakozom, és erre buzdítom minden hallgatónkat” – mondta Abaházi Csaba, aki műsorvezetőtársához – Vágó Piroshoz – kedden reggel hatkor az utcáról érkezett meg, nem éppen kipihenten.

“Perceket tudtam csak aludni, mert borzasztóan hideg volt, szinte fél fokonként éreztem, hogy hűl a levegő. Hiába, vettem fel három nadrágot, a derekam és a lábam nagyon fázott” – folytatta Abaházi. “Volt egy pont, mikor úgy éreztem, feladom, de aztán arra gondoltam, hogy egyetlen éjszakát legalább ki kell bírnom” – tette hozzá a műsorvezető, aki reméli, hogy egy megfázással megúszta az éjszakát. Az utcán alvásra expedíciós hegymászók készítették fel, Klein Dávid és Suhajda Szilárd ugyanis ők pontosan tudják, mire kell figyelni a szabadban alvásnál. A Mount Everest oxigén palack nélküli megmászására készülő hegymászók már átélték az időjárás legszélsőségesebb fokozatait is. Jelenleg az Everesten a téliszezonban a csúcs régióban a hőérzet akár mínusz 65 fok is lehet, igaz, a tavaszi szezonban valamivel kedvezőbb lesz, amikor indul a Magyar Everest Expedíció 2017.

Tegnap éjszaka a hegymászók tanácsaikkal látták el a Sláger FM reggeli sztárját. Ellenőrizték Csaba öltözetét, hálózsákját, figyelmeztették a folyadékbevitel fontosságára, illetve arra, hogy nehogy alkoholt igyon, mert az végzetes is lehet.

Klein Dávid, aki a leghidegebb élményét az Alaszkai – hegységben található, Denali hegyen szerezte a szinte folyamatos közel mínusz 45 fokos időjárásban, a következőket tette hozzá:
“Az teljesen elfogadható, ha Csaba óránként felriad, a nem megszokott környezet miatt, más a levegő, más a hangok, a testhelyzet, ezek mind elsőre szokatlan tényezők. Ha azt veszi észre, hogy negyed óránként érzi, fel kell kelnie, akkor ellenőrizni kell a szigetelést. Fontos a fejet takarni, mert azon keresztül veszítjük a legtöbb hőt.”

“Védőfolyadék nagyon fontos! A legtöbb hőt a fej, a kéz és a lábunk adja le. Nagyon fontos, hogy lábunkat védjük, de ne szoros cipővel, mert az korlátozza a vérkeringést” – tette hozzá Suhajda Szilárd, – “Így elkerülhetjük a fagyási sérüléseket, ami a perifériákon a legvalószínűbb”.

Klein Dávid és Suhajda Szilárd részvételével 2017. március 28-án indul a Magyar Everest Expedíció 2017, melynek célja a Föld legmagasabb csúcsának (8848 m) oxigénpalack nélküli elérése, elsőként a magyar expedíciós hegymászás történetében. Az eseményeket a 103.9 Sláger FM-en is követni lehet, ahol folyamatos hírekről kaphatnak a hallgatók a felkészülésről és az expedíció eseményeiről.

(RADIOSITE.HU)