Felfüggesztették a frekvenciapályázatot, de mindenképpen elnémul a Class FM november 20-ától. 

Felfüggesztették az országos kereskedelmi rádióhálózatra kiírt frekvenciapályázatot, de a Class FM-nek mindenképpen el kell hallgatnia novemberben. A bírósági döntés miatt akár több hónapra, évre is visszakerülhetünk a rendszerváltás előtti időszakba: nem lesz országos kereskedelmi rádió. 
A Class FM-et működtető Advenio Zrt. frekvenciahasználati jogosultsága 2016. november 19-én, hét év után lejár. 2016. augusztus 1-jén meghozott határozatában a Médiatanács önálló mérlegelési jogkörével élve a piaci és technológiai változásokat figyelembe véve úgy döntött, hogy az értékes frekvenciát versenyben tartja és új pályázatot ír ki egy kibővült vételkörzetű, további 200 ezer új hallgatót is megszólító rádiószolgáltatás nyújtására. A hatóság – közleményük szerint – mindent megtesz azért, hogy egy új országos kereskedelmi rádiós médiaszolgáltatást biztosítson: augusztus 10. és 24. között tette közzé az adóhálózat főbb paramétereit; a pályázat tervezete szeptember 14-től nyilvános és bárki számára olvasható volt, október 5-én a társadalmi egyeztetés folyamatában bárki elmondhatta személyesen vagy október 10-ig írásban is jelezhette szakmai véleményét, meglátásait. 
A Class FM-et üzemeltető Advenio Zrt. a Médiatanács döntése ellen ugyanakkor bírósági fellebbezést nyújtott be. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság tegnapi végzése alapján a pályázati eljárást ennek következtében csak a per lezárultát követően indíthatja el a Médiatanács. Az ügy első tárgyalási napját 2016. december 21-ére tűzte ki a bíróság, ugyanakkor határozottan rögzítette, hogy a Class FM műsorsugárzását biztosító használati jogosultság ez év november 19-én lejár, és annak ideiglenes meghosszabbítására nem kötelezhető a Médiatanács. 

A Class FM tehát november 20-ától nem sugározhat, a pályázat felfüggesztése ellenére sem.

Mecenatúra

A Magyar Média Mecenatúra program keretében meghirdetett műszaki fejlesztési pályázat harmadik fordulójában 23,7 millió forintot ítélt meg a jelentkezőknek a testület. A két sikerrel pályázó fővárosi rádión (a Klasszik Rádió 92.1 és a Civil Rádió) kívül nyolc helyi televízió is támogatást nyert. A pályázati eljárás negyedik fordulójához a következő beadási határidő október 27-e. A Médiatanács 2011 óta 239 alkalommal, összesen mintegy 640 millió forinttal támogatta a közösségi médiaszolgáltatókat annak érdekében, hogy színvonalas műszaki feltételek között készíthessék műsoraikat a nézők és a hallgatók számára.

Rádiós pályázati döntések és elmarasztalások
A Győr+ Rádió 40 ezer forint bírságot köteles fizetni amiatt, hogy kevesebb magyar zenét, szöveges tartalmat, helyi közélettel foglalkozó, közszolgálati és hírműsort tett közzé a szerződésében vállaltakhoz, illetve a törvényi rendelkezésekhez képest. 
A Keszthely 99.4 MHz és a Nagykanizsa 95.6 MHz helyi rádiós frekvencia pályázati felhívásainak tervezeteit elfogadta, az Eger 101.3 MHz és a Paks 96.3 MHz frekvencia pályázati felhívásait pedig véglegesítette a grémium, a kapcsolódó dokumentumok e héten már olvashatók a Médiatanács honlapján. A Sárvár 96.5 MHz helyi rádiós pályázati eljárásban a Médiatanács pályázati nyilvántartásba vette a Sárvári Média Nonprofit Kft. pályázót.
(RADIOSITE.HU)