Ismét üzemszerűen sugározhat a vallási csatorna a fővárosban. 

Az FM4 Rádió Szolgáltató Kft. nyerte el a Budapest 88.8 MHz frekvencia használatának jogát a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának döntése alapján. A testület a tárgyalt számos napirendi pont között korhatár-besorolási bírságokat is kiszabott két budapesti körzeti rádió reggeli műsora miatt. 

Rádiós pályázati döntések
A Médiatanács a Budapest 88.8 MHz körzeti közösségi rádiós frekvencia pályázatán az egyetlen érvényes pályázatot benyújtó FM 4 Rádió Szolgáltató Kft.-t hirdette nyertesnek, amely Mária Rádió néven tervezi a szolgáltatás megindítását.

Mint ismeretes, tavaly nyáron elvesztette a csatorna az évekig használt 94.2 MHz-es fővárosi jogosultságát, és azóta is ideiglenesen sugároz, a 96.8 MHz-en, ami csak Kelet-Pesten fogható kielégítő minőségben. Az új, 88.8 MHz-es hullámhosszon azonban akár a Széchenyi-hegyről is lehet sugározni, így a Mária Rádió vételkörzete nemcsak az ideiglenes, de korábbi, 94.2 MHz-es frekvenciájához képest is jelentősen javulhat – az is elképzelhető, hogy már az agglomerációs frekvenciákra sem lesz szükség (Gyál, Pécel, Monor stb.).

A Balassagyarmat 95.7 MHz helyi rádiós frekvenciára beérkezett egyetlen ajánlat tartalmi értékeléséhez a Médiatanács további felvilágosítást kér a Megafon Rádió Kft.-től. A Gyula 90.5 MHz helyi rádiós frekvencia pályázatán az egyedüliként pályázó Telekom Békés Kft.-t, míg az Esztergom 98.1 MHz rádiós pályázati eljárásban a Hold Rádiós és Televíziós Reklám Kft.-t vette pályázati nyilvántartásba a Médiatanács. A testület elfogadta a Baja 89.8 MHz helyi rádiós médiaszolgáltatási lehetőség pályázati felhívásának tervezetét, amely csütörtöktől olvasható a Médiatanács honlapján.

Médiafelügyeleti szankciók
A Médiatanács folytatta azt az év elején hivatalból elkezdett tematikus vizsgálatot, amelyben a nagy hallgatottságú – a Music Fm, a Petőfi Rádió, a Sláger FM és a Class FM – rádióadók reggeli rádiós műsorait elemzik a médiatörvény gyermekeket védő korhatár-besorolási szabályai szempontjából. Ennek keretében a Music Fm Önindító műsorának január 12-ei és 15-ei adásainak vélhetően hibás – 12 éven aluliaknak nem ajánlott – korhatár-besorolása miatt a Médiatanács hatósági eljárást indít a médiaszolgáltatóval szemben, a vizsgálandó műsorrészek ugyanis a 16 éven aluli hallgatók számára túlzottan részletező szexuális utalásokat és nemkívánatos magatartásmintákat tartalmazhattak. A Tilos Rádió 7térítő című műsorát állampolgári bejelentésre vizsgálta a hatóság. A rádió szolgáltatójára 50 ezer forint bírságot szabott ki a testület a február 29-i műsorában elhangzottak hibás korhatár-besorolása miatt, mert a kérdéses szegmensben olyan szexuális tartalmú információk hangzottak el, amelyeknek értelmezése a kiskamaszok számára problémát jelenthet, így azt 12 éven aluliak számára nem ajánlottként kellett volna sugározni. A médiaszolgáltató elismerte a jogsértést a hatóságnak tett nyilatkozatában.
A püspökladányi Sárrét FM 20 ezer forintos bírságban részesült egy hatósági ellenőrzés alapján, mert a rádió kevesebb helyi közélettel foglalkozó, közszolgálati programot és hírműsort tett közzé a hatósági szerződésében vállaltakhoz képest, valamint egy napon a hatóság értesítése nélkül szüneteltette adását néhány órára. A gyöngyösi Maxi Rádió szolgáltatóját összesen 30 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a Médiatanács amiatt, hogy egy civil szervezeteket népszerűsítő társadalmi célú reklámot közérdekű közleményként sugárzott, egy helyi szórakozóhelyet burkolt reklámmal népszerűsített, valamint a rádió hatósági szerződésében rögzített műsortervhez képest eltérő arányokban szerepeltetett bizonyos műsortípusokat.
(RADIOSITE.HU)